Dvojna državljanstva, strahovi i mogućnosti

Posljednji predsjednički izbori u Hrvatskoj ponovo su aktuelizirali pitanje dvojnih državljanstava koje ima znatan broj građana Bosne i Hercegovine. Iako su zabilježene gužve na biralištima u konzularnim odjelima u Bosni i Hercegovini, na izbore je izašlo manje od 10 posto onih s pravom glasa koji žive u toj zemlji, dok je interes za hrvatsko državljanstvo i putne dokumente znatno je veći. Jedni ističu strah od pojačanog iseljavanja iz Bosne i Hercegovine, drugi vide mogućnosti.

U Generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru svakodnevno izdaju putne dokumente. Prednost njihovog posjedovanja je praktična, govore tražitelji.

“Ono meni daje određenu prednost u putovanju. Kad si u svijetu, ne gubi se vrijeme, lakše se prelazi granica”, govori Mostarac Miro Dolić.

U ovom konzulatu je svoje dokumente preuzeo i mladi Mostarac koji danas s rodnim gradom komunicira putem društvenih mreža. Ivan Rozić, koji je iselio u tajlandski Bangkok, kaže kako mu je dvojno državljanstvo bilo odskočna daska u životnom i profesionalnom smislu.

“Posjedovanje hrvatske putovnice pomoglo mi je u dva bitna aspekta mog života. Jedan je putovanja, a drugi je rad u inozemstvu. Trenutno sam na Tajlandu, tu živim i radim preko godinu dana, za jednu hrvatsku firmu. Iskreno, mislim da to ne bih mogao ostvariti da nisam imao to državljanstvo”, ističe.

Bolja zaštita radnika

S dvojnim državljanstvom mladi imaju veće mogućnosti, pojašnjava univerzitetski profesor i stručnjak za EU integracije Mile Lasić, i to na primjeru vlastitih studenata.

“Mojih sedam studenata je sada u Beču, studira politologiju, nekolicina u Berlinu i mnogi drugi ljudi. Između 20.000 i 30.000 je Hrvata koji su u Njemačkoj našli posao zahvaljujući, u prvom redu, državljanstvu Republike Hrvatske”, objašnjava.

Ivan Pavković, novinar Al Jazeere, iz Mostara javlja kako većina studenata tamošnjeg Sveučilišta ima dvojno državljanstvo.

“S obzirom da je Hrvatska u Europskoj uniji, državljanstvo te zemlje, kažu, daje im određenu sigurnost, ako nakon studija ne bi mogli pronaći svoju sreću u Bosni i Hercegovini”, dodaje.

Posebno kad je riječ o vani traženim zanimanjima. David Jelić student je mašinstva i već planira pokušati drugdje.

“Imam plan nakon završetka studija pokušati naći posao u Njemačkoj ili negdje. Bolje su i plaće, uvjeti života, zaštićeniji radnici…”, govori i dodaje kako mu ovo omogućuje dvojno državljanstvo.

Sličnog su razmišljanja i njegove kolege.

Dvojno – trojno

O pitanju dvojnih državljanstava često se raspravlja na pogrešan način, kažu analitičari.

“Ne radi se o lošem patriotizmu, logičnosti. Cijeli svijet je, zapravo, uvezan u složena državljanstva i složene identitete”, navodi Lasić.

Mladi bi, kaže, odlazili i s hrvatskom putovnicom i bez nje. Ona im samo olakšava.

“Meni je Bosna i Hercegovina domovina, ja je volim svim srcem. Nastavljam tamo svoj život i planiram tamo većinu života provesti, u rodnom Mostaru. Ali, činjenica da imam hrvatsko državljanstvo, i pored bosanskohercegovačkog, čini me izuzetno sretnim i siguran sam da će mi pomoći više puta u toku života”, ističe Dolić.

Posebno jer je dvojno državljanstvo – zapravo trojno. To što im više znači ono evropsko, u smislu životnih prilika, alarm je, govore studenti, za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Hrvatsku.

Izvor: Al Jazeera