Suđenje Naseru Kelmendiju počinje u petak

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Kelmendi je optužbe protiv njega ocijenio politički motiviranim (Arhiva)

Suđenje Naseru Kelmendiju, optuženom za ubistvo i organizirani kriminal, počinje u petak, 16. januara, u Prištini, potvrdila je za agenciju Anadolija Dragana Nikolić-Solomon, glasnogovornica Misije Evropske unije na Kosovu (EULEX).

Kelmendija je u maju 2013. godine uhapsila kosovska policija, na osnovu međunarodne potjernice izdate od vlasti Bosne i Hercegovine, i od tada se on nalazi u pritvoru na Kosovu.

Besnik Berisha, advokat optuženog, također je potvrdio za Anadoliju da u petak počinje glavno sudsko razmatranje.

“Bit će pročitana optužnica, optuženi će se izjasniti po optužnici i potom će uvodnu riječ iznijeti Tužilaštvo. Ukoliko bude vremena, s uvodnom riječi će nastaviti odbrana”, kaže Berisha.

On ističe da je odbrana prinuđena početi suđenje iako Tužilaštvo još uvijek nije završilo istragu i još uvijek traga za dokazima.

“To je dobar znak za odbranu, jer to znači da naš klijent nije kriv”, istakao je advokat.

Više krivičnih djela

Specijalno Tužilaštvo Republike Kosova (STRK) pri Osnovnom sudu u Prištini podiglo je u julu 2014. godine optužnicu protiv Kelmendija.

On se tereti za više krivičnih dijela, uključujući “organizirani kriminal, upravljanje organiziranom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine”, podsjeća Anadolija.

Iako su bosanskohercegovačke vlasti tražile njegovo izručenje, do toga nije došlo, jer, prema kosovskim zakonima, građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Kelmendi je odbacio sve optužbe, ocijenivši ih politički motiviranim, jer je bio “sponzor političara koji danas nisu na vlasti”.

Specijalo tužilaštvo je navelo da je 1. juna 2012. godine Odjsek za trezor Sjedinjenih Američkih Država Kelmendija identificirao, u skladu sa Zakonom o inostranim šefovima narkotika, kao trgovca narkoticima.

Izvor: Agencije