Deseci Kladušana na ratištima u Siriji, imam tri puta napadnut

Više od 30 osoba sa područja Velike Kladuše i okolnih sela otišlo je u rat u Siriji, saznaje Al Jazeera iz izvora bliskih policiji. Na taj problem ukazivao je posljednjih mjeseci lokalni imam Selvedin Beganović. Kaže da je upravo zbog toga posljednjih mjesec dana tri puta napadnut.

Reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović posjetila je Veliku Kladišu i razgovarala sa čovjekom čija je supruga završila u Siriji. Kako kaže, nije bilo načina da je zaustavi, a sada strahuje da će mu odvesti djecu.

“Toliko je ušla u to da za nju nije bio musliman ni čovjek, ni mati, ni brat. Za nju je bio musliman Bilal Bosnić. Znači, kad bi se razvela, mogla bi ići dolje. A Bilal Bosnić joj je nudio skrbništvo da može bit’ kod njega dok se ne uda.”

Na pitanja šta mu je rekla da će uraditi, odgovara: “Da će uzeti tu neku, navodno, šehid kartu, bombe oko sebe, i da će ići poginut’.”

Oni koji odu, kaže brat jednog mladića, koji je također završio u Siriji, odu da bi poginuli.

Napadi na imama

“Brat je otišao u džihad, u Siriju… Ne znam kad je otišao, ja sam samo dobio informaciju da je otišao.”

Na upit reporterke Al Jazeere da li se brine za brata, kaže: “Nemam se o čemu brinuti. Pa, najsigurnije je u Allahovim rukama.”

Sigurnosne agencije tog su mladića ispitivale i o okolnostima napada na lokalnog imama Selvedina Beganovića. Imam je u više navrata kritizirao one koji odlaze u tuđe ratove i one koji ih regrutiraju.

“Nama fali jedan ili dvojica da budemo općina broj jedan po odlascima na strana ratišta… Zato što je ovo centar postao poslije Maoče. Poslije odlaska Nusreta Imamovića”, kaže Beganović.

Upozoravao je kako u selu Bosanska Bojna, na samoj granci Bosne i Hercegovine s Hrvatskom, ljudi okupljeni oko Bilala Bosnića, koje u bh. javnosti često nazivaju selefijama, od stanovnika srpske nacionalnosti kupuju kuće i zemlju. No, od kada je Bosnić uhapšen i optužen za podsticanje na terorizam i regrutiranje vojnika za grupu Islamska država Irak i Levant rijetko se novi kupci mogu sresti na ulici. Upravo zbog tih upozorenja imam smatra da je napadnut.

“Problem je u tome što ja, kao Selvedin ef. Beganović, čovjek koji je završio Medresu, imam, hatib i mualim, ja sam neko ko radi protiv islama zato što uzimam platu za to… A on onda obuče svoju arapsku, afganistansku nošnju, tamo sjedne u prašumu i okupi momke koji su pušili travu, ili su imali problematičnu prošlost, ili nisu školovani nikako, i kaže: ‘Slušaj, oni su ćafiri, oni neće islamsku državu, ovdje treba uspostaviti islamsku državu, treba ovo, treba ono…’, a neće da mu kaže istinu.”

A istinu, kaže imam, propovijeda prije i poslije molitve, govori o lijepim komšijskim odnosima s Hrvatima i Srbima.

‘Problem policije, a ne Islamska zajednice’

Fotorobot sačinjen na osnovu opisa koji je imam dao istražnim organima za sada nije doveo do konkretnog počinioca. Međutim, Al Jazeera saznaje, ukoliko bi imao veze s Bosnićem, predmet bi moglo preuzeti državno Tužilaštvo.

“Mi smo, u sklopu ove istrage, ispitali sigurno više od 50 osoba, neke samo u cilju prikupljanja operativnih saznanja, neke u svojstvu svjedoka, a neke od tih osoba jesu pripadnici vehabijskog pokreta”, kaže Ale Šiljdedić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Imama je podržao i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. No, muftija Hasan ef. Makić tvrdi kako je napad na imama, a samim tim i djelovanje grupa okupljenih oko Bosnića, isključivo problem policije i sigurnosnih agencija, a ne IZ-a.

“Ja lično imam povjerenje u državne organe, čvrsto vjerujem da će oni to odraditi i želio bih da se što prije ovo završi, bez ikakavih manipulacija, sumnji i tako dalje.”

“Čak i neovisno o istrazi o napadu na lokalnog imama, u policijskim i sigurnosnim strukturama kažu da je u ovom kantonu između 30 i 50 osoba završilo u ratu u Siriji. Precizno se ne zna, jer ne postoje dokazi, ali svi upozoravaju da je broj onih koji odlaze na strana ratišta sve veći“, izvještava Nadina Maličbegović iz Velike Kladuše.

Izvor: Al Jazeera