Dijaspora ulaže novac i iskustvo kod kuće

Više od deset posto stanovništva Makedonije iselilo se samo od 1998. do 2011. godine, pokazuju podaci Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ekonomski nesigurna budućnost natjerala ih je da traže bolji život daleko od rodnih mjesta. Ipak, jedan dio njih odlučio je i zarađeni novac i stečeno iskustvo uložiti u Makedoniju.

U Makedonskoj Kamenici, rudarskom gradiću na istoku zemlje, nekoliko je takvih primjera.

Stotine radnika iz Makedonije svake nedelje autobusima odlaze za Italiju i Sloveniju. Istovremeno traje sezona gradnje i poljoprivrednih poslova, koje uobičajeno rade – pa su autobusi iz Makedonske Kamenice, gradića na granici sa Bugarskom, puni.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, gotovo 20 posto radno sposobnog stanovništva iz Makedonske Kamenice radi i živi u zemljama Zapadne Evrope. Proces iseljavanja je počeo prije dvadesetak godina.

„I nikako da stane. Ljude, prije svega, motiviše novac koji mogu zaraditi i nije im problem raditi“, kaže Sašo Georgievski, vlasnik firme Hit Gradba.

„Makedonac je u poslu cijenjen kao radnik, ne samo u Italiji, isto je i u Austriji. Mi nigdje nemamo problema da radimo“, dodaje.

Iskustvo i zarada vani

No, poslije više godina rada u Italiji Georgievski se, ipak, odlučio vratiti kući, u Makedonsku Kamenicu.

Prije dvije godine otvorio je građevinsku firmu, zaposlio osam radnika, a ovih dana raspisao oglas za još šest.

Posla ima, istovremeno grade više objekata. Rad u Italiji bio je, kaže, dobro iskustvo.

„Veća je ozbiljnost u pristupu posla, što ovdje kod nas još nije na nivou kao što je u Italiji. Zatim, stvorio sam finansijsku bazu za napredovanje u životu, što je za mene najvažnije. Kad sam otišao iz Kamenice nisam imao novca, a kad sam se vratio nakon sedam godina imao sam čime ovdje početi biznis.“

I Georgievski nije jedini. Na 1.200 metara nadmorske visine, u ataru sela Sasa, uzgajaju se aronija, maline i lješnjaci.

Vlasnik i dalje živi na relaciji Italija – Makedonija, ali odlučio je ulagati u nasade u rodnom gradu.

Lješnjaci za Ferero

Radnik Venco Jovanovski kaže da je prodaja cijele količine lješnjaka već dogovorena. Vlasnik italijanskog Ferera lično ih je posjetio i podstakao vlasnika da samo povećava zasađenu površinu.

„Nastoji ovdje u Makedoniji uzgajati organske lješnjake. Zasadio je blizu 5.000 sadnica. Gazda je protiv hemijskog tretiranja nasada i sve je prirodno.“

I opština pokušava privući što više sugrađana da ulože novac u neki biznis. Grade industrijsku zonu.

„U opštini imamo tim za svaku inicijativu zainteresovanih investitora, koji ih vodi od ideje do realizacije. U našoj industrijskoj zoni nudimo najpovoljnije uslove za investiranje. Samo trebaju platiti zemljište, jedan euro za kvadratni metar, a uređivanje putne i vodovodne infrastrukture radi opština“, kaže Darko Mitevski, gradonačelnik Makedonske Kamenice

Tradicija traženja boljeg života vani, možda, neće stati, ali nostalgija za rodnim krajem za ljude koje su se vratili bila je presudna da pokušaju napraviti nešto i kod kuće.

Izvor: Al Jazeera