Ružin: Tenzije ako Makedonija ne uđe u NATO

Bivši ambasador Makedonije pri NATO-u Nano Ružin rekao je za Al Jazeeru da su evroatlantske vrijednosti primarne za vanjsku politiku država regije.

Ružin ocjenjuje da bi neulazak Makedonije u Savez mogao stvoriti etničke tenzije u toj zemlji, jer je albanski dio populacije pro-NATO orijentisan, dok je za Makedonce najvažnije pitanje imena države.

”Makedonija još od 1999. ispunjava Akcioni plan za članstvo. Znači, Makedonija je već 14 godina šampion u čekanju. Ispunila je niz reformi i obaveza.  Godine 2004. bila je lider u Jadranskoj grupi između Hrvatske i Albanije i očekivalo se 2008. da dobije poziv za članstvo. Međutim, Grčka je uspostavila svoj veto. Prema tome, možemo govoriti o nekoj vrsti NATO skepticizma koji se pojavio u vladajućoj političkoj garnituri Makedonije. To se vidi po budžetu koji je spao na 1,18 posto, vojni budžet za reforme. Praktično 95 posto ide samo na plate i na rezervne delove, dok su reforme u zastoju”, rekao je Ružin.

Potrebne reforme u regiji

Delegacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije sastale su se sa ministrima vanjskih poslova članica NATO-a. 

Ponovljeno je da Savez nastavlja sa politkom otvorenih vrata, ali da prije poziva za članstvo moraju ispuniti određene uslove.

Počinje intenzivni dijalog sa Crnom Gorom, kako bi ispunila NATO standarde, odnosno provela tražene reforme.

Odluku o tome da li će joj uputiti poziv donijet će najkasnije do kraja sljedeće godine.

Makedonske pregovore blokira spor o imenu sa Grčkom, dok BiH tek treba da riješi uknjižbu vojne imovine u državno vlasništvo kako bi se pridružila tzv. Akcijskom planu za članstvo.

”Ministarstvo odbrane i oružane snage BiH sve čine i uvjeren sam kako smo prevalili već pola puta kako bi ispunili ono što se od nas od NATO-a očekuje. Međutim, poznato je da uknjižba imovine …  više nije obaveza samo Ministarstva odbrane nego ona definitivno stoji kao pravno i političko pitanje u Bosni i Hercegovini”, rekao je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

Od osnivanja 1949, NATO je proširivan u etapama, a posljednje su mu pristupile Hrvatska i Albanija 2009. godine.

Izvor: Al Jazeera