Pakistan: Milion dolara poplavljenima u BiH

Pakistanska Vlada uplatila sredstva uprkos poplavama koje su zadesile tu zemlju, istakao Makarević (desno) (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nakon što je poslala avion Herkules C130 sa humanitarnom pomoći ugroženim u poplavama u maju, Vlada Pakistana BiH šalje i finansijsku pomoć.

Na donatorskoj konferenciji u julu ove godine obećali su pomoć BiH u iznosu od milion američkih dolara, a sredstva su već uplaćena na račun Ambasade Pakistana u BiH i bit će dostavljena bh. vlastima, izvijestila je Arduana Kurić, reporterka Al Jazeere.

“Šta posebno sada zadivljuje nije u prvom redu iznos od dodatnih milion američkih dolara, nakon prvobitne pomoći u maju, već prije svega činjenica da je Pakistan samo prije nekoliko sedmica imao katastrofalne poplave sa vise od 300 poginulih i gotovo pola miliona  ljudi koji su morali napustiti domove…”, kazao je za Al Jazeeru ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević.

On je dodao da je u tim poplavama Pakistanu nanesena ogromna šteta, te su oni sami u akutnom stanju i prijeko im je potreban svaki vid pomoći, koju im trenutno ponajviše pruža Kina.

“Usprkos svemu, održali su riječ i prebacili sredstva u svoju ambasadu u Sarajevu koja će se dostaviti našim vlastima. Svaka čast pakistanskoj Vladi i pakistanskom narodu”, istakao je Makarević.

Pomoć nije počela stizati

Neposredno prije transfera , na sjednici IOC kontakt grupe koja se održala u okviru 69. sjednice Generalne skupštine UN-a u New Yorku prije dva dana sekretar Ministarstva vanjskih poslova Pakistana Aizaz Ahmad Chaudhry je naglasio da će Pakistan poslati obećanu pomoć od milion dolara, te naglasio da će Pakistan uvijek podržavati suverenitet i integritet Bosne I Hercegovine.

Zvaničnici bh. vlasti  svojim izjavama tvrde da do sada nisu dobili ni euro od sredstava obećanih na donatorskoj konferenciji.

Američka ambasada kritizirala je vlasti te zemlje da nakon poplava nisu napravili adekvatan plan raspodjele obećanih sredstava niti plan prevencije za eventualne buduće slične situacije.

Građani u poplavljenim područjima poručuju da su ih domaće vlasti još jednom iznevjerile i sumnjaju da će novac stići do njih.

Izvor: Al Jazeera