Zatražen jednomjesečni pritvor Lijanovića i Bahilja

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo je tražiti jednomjesečni pritvor za dvojicu ministara u Vladi Federacije BiH, koji su u uhapšeni u srijedu pod sumnjom za poreznu utaju i pronevjere, potvrđeno je u četvrtak iz sjedišta tog Tužilaštva u Sarajevu, nakon što je uhapšene ispitala policija.

Pritvor je zatražen za zamjenika predsjednika Vlade Federacije BiH i ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, te za entitetskog ministra trgovine Milorada Bahilja.

Uz njih, mjera pritvora će od Suda BiH biti tražena za još pet od četrnaest osumnjičenih, uključujući i dvojicu braće Ivanković Lijanović, Jerka i Slavu.

Četvrti brat, Mladen, koji je ujedno poslanik u Zastupničkom domu parlamenta BiH i predsjednik Narodne stranke “Radom za boljitak” (NSRzB), nakon saslušanja u sjedištu državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu pušten je na slobodu u četvrtak ujutro.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana za osumnjičene: Jerka Ivankovića Lijanovića, Slavu Ivankovića Lijanovića, Jozu Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Mirjanu Šakota i Mirka Galića.

U pogledu osumnjičenih Željka Mikulića, Zdravka Ivankovića i Draženka Kvesića postupajući tužilac će predložiti određivanje mjera zabrane iz ZKP-a BiH.

Akcija koja je provedena po nalogu Tužilaštva BiH predstavlja jednu od najvećih akcija u postdejtonskoj BiH, a usmjerena je na borbu protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja u iznosu većem od 11 miliona KM.

Tužilaštvo BiH je saopćilo da zajedno sa partnerskim policijskim agencijama nastavlja istragu u ovom predmetu.

Puštanje Mladena Ivankovića Lijanovića

Mladen Ivanković Lijanović pušten je iz pritvora, izjavila je Nada Dalipagić, advokatica braće Lijanović, javlja agencija Srna.

Ivanković, poslanik u parlamentu BiH i predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, uhapšen je jučer u okviru akcije “Meso”, koju provodi Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković Lijanović i federalni ministar trgovine Milorad Bahilj uhapšeni su u srijedu u sklopu jedne od najvećih akcija u BiH u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilionskih poreskih utaja.

Akcija u nekoliko gradova

Policijski službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) uhapsili su više osoba i pretresli niz objekata u sklopu akcije “Meso”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu Tužilaštva BiH, akcija je provedena na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda.

“Radi se, između ostalog, o poreznim utajama u iznosima do 11 milijuna KM [5,5 miliona eura], koje su počinjene osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Uhapšeni su i braća federalnog ministra Slavo, Jozo i Mladen Ivanković Lijanović, te njihov otac Lijan-Stipe Ivanković, kao i Jozo Slišković, Venka Ivanković, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković, Draženko Kvesić, Miroslav Čolak, Mirjana Šakota i Mirko Galić.

Izvor: Al Jazeera i agencije