Vojnici pomažu u poplavljenim područjima BiH

Zbog poplava, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o angažiranju resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Bit će angažirani u skladu sa zahtjevima koje su uputile lokalne zajednice Bijeljina, Maglaj, Srebrenica, Žepče i Kostajnica.

Manje rijeke, koje su bujicama izazvale poplave u mnogim gradovima, povukle su se u korita.

Međutim, ostala je ogromna šteta, za koju zvanična procjena još nije počela. U mnogim gradovima Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona problem su nova, ali i stara klizišta. Policija u Republici Srpskoj i dalje traga za dvoje ljudi.


Bajro Imširović o štetama u Srebreniku

Na sjeveroistoku BiH, obilna kiša u Tuzlanskom kantonu ponovno je izazvala poplave i klizišta. Stanovnici naselja koja su u maju pogođena poplavama opet se bore da spase imovinu.

Većina je tek uspjela utvrditi štetu nastalu proljetos kada ih je nevrijeme ponovno pogodilo, javlja novinar Al Jazeere Sanel Kajan.

Ekipe za spašavanje danonoćno su na terenu. Pomažu ugroženom stanovništvu koje je u strahu od novih plavljenja i pojave klizišta. Nova klizišta, uz već postojeća, pojavila su se i na području Tuzle, Gradačca i Lukavca.

I na području općine Čelinac kod Banje Luke ponovno zbrajaju štete od poplava. U nedavnim bujicama uništeni su putevi, srušeno je ili oštećeno deset mostova.

Poplavljeno je 400 domaćinstava, a napajanje strujom još nije normalizirano, javlja novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić iz sela Jošavka.

Pronađeno tijelo žene

Beživotno tijelo ženske osobe izvučeno je sinoć iz vozila u mjestu Barakovci kod Čelinca, dok muškarac čiji je nestanak ranije prijavljen nije pronađen, izjavila je za Anadoliju glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Banja Luka Marija Markanović.


Selo Jošavka se oporavlja o poplava

Kada su spasilačke ekipe, pripadnici policije i vatrogasci prišli vozilu koje se nalazilo na nepristupačnom terenu pronađen je samo ženski leš, dok se ranije pretpostavljalo da se u vozilu nalazi i muškarac.

Dežurni tužilac je naredio obdukciju nakon čega će, kako je kazala Markanović, biti utvrđen uzrok smrti.

“Za sada ne možemo povezati da je žrtva stradala usljed poplava. Više informacija bit će poznato nakon obdukcije”, pojasnila je Markanović.

Vodostaj Save u porastu

Prema navodima Općinskog operativnog centra Civilne zaštite Ilidža, jutros se stanje u toj sarajevskoj općini stabiliziralo, nema poplavljenih kuća i za sada nema veće opasnosti za stanovništvo i materijalna dobra.

Stabilizira se situacija u okolini Bijeljine, na mjestima koja su bila poplavljena, a sve rijeke su se povukle u korita.

Vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici i dalje je u opadanju.

U Banjoj Luci je vodostaj Vrbasa u opadanju. Rijeke u Čelincu i Kotor-Varošu su se, također, vratile u korita.

Izvor: Al Jazeera i agencije