Opozicija nastavlja bojkot parlamenta

Opozicijska grupa želi biti korektiv makedonske vlasti (Al Jazeera)

Većina opozicijskih zastupnika okupljenih oko koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) odlučila je kako se neće vraćati u makedonski parlament.

Opozicijske partije nakon održavanja aprilskih izbora nisu priznale rezultate izbora zbog, kako tvrde, velikog broja neregularnosti tokom izbornog procesa.

Traže od vladajuće partije VMRO-DPMNE organiziranje novih parlamentarnih izbora, a šest mjeseci prije toga formiranje tehničke vlade koja bi izbore pripremila.

Od trideset i četiri opozicijska zastupnika, troje je, ipak, najavilo sudjelovanje u radu parlamenta.

Praćenje rada vlasti

Vanparlamentarno djelovanje opoziciju neće spriječiti u praćenju rada vlasti, najavljuju reakcije na svaki vid nedemokratskog djelovanja.

“Pažljivo pratimo kakve zakone donosi vlast Gruevskog u odsustvu opozicije, što je neviđeno i nezapamćeno u svjetskoj demokratskoj praksi. Inicijative za promjenu Ustava, problematična i ustavna zakonska rješenja, bez debate i koje podržava vladajuća većina, koja djeluje kao produžena ruka vlade, a ne kao njen korektiv”, kazala je Renata Deskoska, zastupnica iz redova partije SDSM.

Dodala je da će od sada taj korektiv biti ta zastupnička grupa.

“Reagirat ćemo na svaki nedemokratski i štetan projekt za građane”, najavila je Deskoska.

Izvor: Al Jazeera