EULEX preuzeo tijela ubijenih iz Rudnice

Prvih 16 tijela kosovskih Albanaca iz masovne grobnice u Rudnici kod Raške u Srbiji, predana su predstavnicima Kosovskog povjerenstva za nestale osobe i EULEX-a, javio je reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Povjerenstvo za nestale osobe Vlade Srbije je potvrdilo kako je s te lokacije identificirano još 24 tijela Albanaca ubijenih tijekom ratnih sukoba na Kosovu, a koja će također uskoro biti predana. Do sada je pronađeno ukupno 46 tijela, a u Povjerenstvu vjeruju kako ih ima još.

Identifikacija posmrtnih ostataka je rađena u Tuzli.

Na Kosovu se još više od 1.700 osoba vode kao nestale, od kojih je više od tisuću Albanaca i nešto više od 500 Srba.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović prethodno je, nakon obilaska lokacije kamenoloma u kojem je otkrivena ova masovna grobnica, rekao da su sve informacije za tu lokaciju detaljno provjerene te da će uskoro, nakon predaje posmrtnih ostataka prvih 16 identificiranih tijela žrtava, biti predana još 24 posmrtna ostatka pronađena u masovnoj grobnici.

“Praktično, sve ozbiljnije i manje ozbiljne informacije o ovoj lokaciji su proverene. Srbija je još jednom pokazala da je krajnje ozbiljna država, ne samo kada je u pitanju traženje nestalih lica nego i ono što Tužilaštvo za ratne zločine i sud rade. Paralelno sa ovim se vode istrage i porodice imaju pravo da saznaju sudbinu svojih najmilijih i ko je odgovoran za te zločine”, rekao je Odalović.

Nezadovoljne porodice žrtava

Prema riječima Odalovića, pronađeni posmrtni ostaci najmanje 46 osoba, kao i ostaci koji se tog trenutka nisu mogli povezati s pronađenim tijelima, predmet su posebnih analiza.

“Ono što je realno je da je 46 tela pronađeno, a verovatno će biti i nešto više”, izjavio je Odalović.

Sva tijela, kako je rekao predstavnik Vlade Srbije, pronađena su na lokaciji gdje se nalazio objekat Kosmet-puta, izgrađen 1999. godine, a koji je srušen u travnju ove godine pred početak radova na iskopavanju grobnice.

Odalović je kazao da su i na preostale dvije lokacije u blizini obavljana iskopavanja, ali nije ništa pronađeno.

Predstavnici albanske strane su također konstatirali da su tijela pronađena samo na lokaciji obilježenoj kao Rudnica 1, dok na lokacijama Rudnica 2 i Rudnica 3 ništa nije pronađeno.

Predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Kosova Prenk Gjetaj je izrazio zadovoljstvo zbog suradnje tokom istrage na otkrivanju tijela žrtava, potvrdivši da se ovdje završavaju radovi, ali je naglasio da raspolažu informacijama na osnovu kojih se sumnja da na ovom prostoru postoje neka druga mjesta gdje bi se mogla naći tijela ubijenih Albanaca tokom rata na Kosovu.

“Na osnovu kompletiranja informacija, dalje ćemo postupiti po našim zahtjevima”, naveo je Gjetaj, ukazavši da će dalje korake poduzeti na osnovu izvještaja stručnjaka.

Istaknuo je da su obitelji žrtava kosovskih Albanca nezadovoljne što unaprijed nisu bile obaviještene o preuzimanju posmrtnih ostataka svojih najbližih, ali da primopredaja nije mogla biti odgođena, jer je sudac iz Beograda zbog početka godišnjih odmora naredio da to danas bude učinjeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije