U Obrenovcu nezadovoljni procjenom šteta

Blokada Kolubarskog mosta na ulazu u Obrenovac kod Beograda nastavljena je i u subotu, a nezadovoljni građani ovog naselja, teško pogođenog majskim poplavama, već drugi dan ne odustaju od zahtjeva da im se obrati premijer Srbije Aleksandar Vučić. Obrenovčani kažu da je kategorizacija štete od poplava urađena loše i da s novcem koji bi trebali dobiti ne mogu mnogo učiniti.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Dragana Stamenkovića koji je 40 godina u svom domu proizvodio kore i kolače, no proljetos mu je sve uništeno. Visina vode u njegovoj kući bila je četiri metra i trebao je dobiti nadoknadu od 3.000 eura što, kaže, nije ni četvrtina štete.

“Mislim da država mora da stane iza svojih građana, koliko-toliko da se vrate negde. U celom naselju niko ne živi. Jednostavno, nema uslova, sve je napušteno, sve je prazno. Preko dana malo se čisti i petlja nešto. Čekamo nešto, a ne znamo ni šta čekamo”, žali se Stamenković.

Naselje Šljivici nalazi se pored rijeke Kolubare i prvo je bilo na udaru poplava te pretrpjelo najveću štetu. Borisav Popović pomaže kćerki i zetu da tek sagrađenu kuću ponovno dovedu u normalno stanje. Sušač vlage radi mjesec dana, a posude se pune neprestano u domu u kojem je sve bilo novo.

Samo voda i paštete

“Svoju kuću u dvorištu srušio sam do temelja. Kuću sada treba da sagradim novu, a nemam od čega. Boriću se ako mogu da bar ozidam dva odeljenca, da bi mogao da se do jeseni tamo uselim”, kaže Popović.

Vlada Srbije nedavno je utvrdila da je u poplavama oštećeno blizu 10.000 kuća, a nadoknada štete će vlasnicima biti isplaćivana u pet kategorija – u visini od 1.050 eura za prvu do 5.100 eura za najvišu, petu kategoriju. Upravo se zbog toga mještani obrenovačkih naselja već drugi dan na ulici bore s državom, jer su nezadovoljni procjenom štete.

Dobili su četvrtu kategoriju oštećenja. Budući da je Obrenovac bio najugroženiji grad tokom poplava, a njihova naselja najoštećenija, postavljaju pitanje – ko je uopće dobio petu kategoriju? Žale se kako dva i po mjeseca dobijaju samo vodu i paštete.

„Uhvatili su se za zakon iz 1987. godine. Šta su oni to čekali ova dva meseca? Šta se čekalo? Jedni prebacuju loptu na druge. Dali su to što su dali, a šta su dali – još je, posle dva i po meseca, samo papir”, navodi Jovan Milivojević, predsjednik Udruženja građana naselja Braća Jugović.

Stanovnici Obrenovca već peti put protestiraju i kažu da neće odustati te najavljuju radikalizaciju protesta.

Izvor: Al Jazeera