Marš mira: Završena najteža etapa

Učesnici Marša mira u srijedu navečer će prenoćiti u mjestu Mravinjci (Al Jazeera)

Blizu 5.000 učesnika tradicionalnog Marša mira Nezuk – Potočari stiglo je do kampa Mravinjci, u blizini Konjević Polja, nakon završene najteže etape.

Na etapi dugoj blizu 48 km prelazi se preko planine Udrč, najtežeg prevoja na trasi, javio je Al Jazeerin Alen Zulić.

Sutra je planiran nastavak marša do Potočara. Zadnja dionica duga je blizu 45 km, kazao je Zulić, podsjećajući da se putuje se po šumi, istom trasom kojom su u julu 1995. godine iz Srebrenice u Nezuk stigli preživjeli Srebreničani.

Ovim pohodom odaje se počast žrtvama srebreničkog genocida, te podsjeća na stravične zločine počinjene u julu 1995. godine.

Prevelika volja da bi se odustalo

“Iako je počela kiša, želja i volja ovih ljudi je prevelika da bi bilo ko odustao. Sve protiče prema planu i nemamo nikakvih problema”, kazao je ranije za Fenu potpredsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira Muhizin Omerović.

Dodao je da su u utorak imali jednu hitnu medicinsku intervenciju, odnosno da se mladić iz Tuzle okliznuo i slomio ruku, te da je zbrinut na adekvatan način.

“Organizatori su osigurali cisterne s vodom na svim punktovima, a lokalno stanovništvo dočekuje učesnike i dijeli kafu i osvježenje”, istakao je Omerović i podsjetio da je prošle godine na Maršu mira učestvovalo blizu 4.400 ljudi.

Marš mira je krenuo iz Mjesne zajednice Sapna, a planirano je da za tri dana pređu skoro 100 kilometara, te da 10. jula stignu u Potočare.

Ubijeno više od 8.000 ljudi

Učesnici će po završetku Marša prisustvovati komemoraciji, učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopa identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršrute.

U Maršu mira učestvuju mnogi građani iz Bosne i Hercegovine, Evrope i cijelog svijeta.

U Memorijalnom centru u Potočarima prije 11 godina klanjana je prva dženaza i obavljen ukop 600 identificiranih žrtava genocida iz 1995. godine.

Za proteklih 11 godina u ovom memorijalu ukopano je 6.066 identificiranih posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

Ovog 11. jula u Potočarima će biti ukopana 161 žrtva genocida.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi.

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično je proglasio genocidom.

Izvor: Agencije