Gunja: Voda srušila planove za budućnost

Stotine kuća u istočnoj Slavoniji iz prve su polovine 20. vijeka. Milenijumske vode rijeke Save nisu štedjele ni novije domove stanovnika Gunje i Rajevog Sela. Oni stariji objekti – građeni ciglom, blatom i slamom – jednostavno nisu izdržali.

Ono što je obitelj Zalović gradila godinama vodena bujica uništila je u nekoliko sati. Kuća građena početkom prošlog stoljeća jednostavno nije izdržala.

“To je moje, to je moj dom”, govori Lidija Zalović iz Rajevog Sela.

A s kućom – srušili su se i planovi za budućnost.

Opasni za život

“U rujnu sam mislila pustiti posao u Sloveniji i doći tu, a da bi još malo uživala u životu. Od 17. godine sam u Sloveniji. Nema povratka, di ću ja, a joj…”, navodi Lidija Zalović.

Poput Lidijine, opasnima za život označeno je 666 kuća, no, prema procjenama, samo njih 150 bit će potpuno srušeno i izgrađeno iz temelja. Situaciju na terenu provjerila je i Vlada Hrvatske. Četveročlane obitelji dobit će domove od 70, a one s pet i više članova 85 kvadratnih metara.

“Mi planiramo do kraja ove građevinske sezone, a ako bude lijepa jesen dulje će i trajati, napraviti kuće bez fasada, a fasadu na proljeće”, ističe ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. 

Oni čiji su domovi manje oštećeni u obnovu mogu krenuti sami ili za to tražiti pomoć države. Ovisno o kategoriji, u prvom slučaju dobit će 5.300 eura ili 9.300 eura, a ako procijene da im to nije dovoljno za pokrivanje svih troškova obnove posao mogu prepustiti vlastima.

“U poplavama koje je uzrokovala rijeka Sava ukupno je oštećeno više od 11.000 zgrada, što stambenih, što gospodarskih. Procjenjuje se da bi to moglo koštati više od 211 milijuna eura”, javlja iz Gunje Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

No, novca za sve, čini se, neće biti.

Dizanje kredita

“Prvi kriterij je prema je ljudima koji imaju prijavljano prebivalište. A onda prema drugima, vidjet ćemo koliko će ostati sredstava“, govori Davor Rimac iz Centra za štete.

S manjkom novca muči se i Općina Gunja. Kako bi pokrili sve troškove od banke su morali podići kredit više od 100.000 eura.

“Mi ćemo sve s tim sredstvima poplaćati, sve naše račune. Imali smo i prije poplava, a posebno sad. A onda će nam valjda stići i pomoć”, veli Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja.

Ona u alatu već je stigla. No i to samo za dio ljudi. Lopate i kante za početak će dobiti samo 100 obitelji.

Izvor: Al Jazeera