Tetovo: Policija suzavcem na demonstrante

Nastavljaju se prosvjedi Albanaca u Skoplju i u nekoliko drugih gradova Makedonije.

Prosvjednici se protive doživotnim sudskim kaznama izrečenim šesterici Albanaca zbog petostrukog ubojstva kod Smilkovskog jezera, u blizini Skoplja, prije dvije godine.

Nakon što su se u petak u Skoplju prosvjednici sukobili s policijom, u subotu je prosvjed oko 50 mladića završio bez incidenata, a u nedjelju je blizu 1.000 osoba prosvjedovalo na ulicama Tetova.

Policija upotrijebila silu i suzavac

Prosvjednici su se uputili prema sjedištu Demokratske unije za integraciju, albanske vladajuće stranke, no policija ih je, uz uporabu sile i suzavca, spriječila da dođu do cilja, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Prosvjedovalo se u nedjelju i u Skoplju, ali prosvjed je protekao mirno.

Blizu 200 prosvjednika krenulo je iz općine Čair u središte Skoplja, pred sjedište Krivičnog suda.

Na miran način su izrazili nezadovoljstvo zbog presude, uzvikujući parole kojima su zazivali pravdu i slobodu te su poručili da nisu teroristi.

“Svatko treba razumjeti dokle smo dovedeni. Gdje su političari obje strane, čemu oni služe? Nek’ izađu na trenutak da ih vidimo, a ne samo u uredima da sjede. Mirni prosvjedi će se i dalje nastaviti”, poručio je Bedri Ajdari, brat osuđenog Fejzija Azirija.

VMRO-DPMNE negira umiješanost

Priopćenjem je u nedjelju reagirala vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE, prije svega na neke napise u medijima koji, kako kažu u stranci, insinuiraju da je VMRO-DPMNE umiješan u donošenje sudske odluke.

U VMRO-DPMNE-u to negiraju te kažu da je sud odluku donio na temelju dokaza i da njihov način rada nije da djeluju i izvršavaju pritisak na sudstvo.

Stranka DUI, čija je zgrada također kamenovana u neredima u petak, oglasila se dan ranije.

Priopćili su da građani imaju pravo na prosvjede, ali na miran i dostojanstven način te da se putem nasilja neće pomoći obiteljima šesterice osuđenih za peterostruko ubojstvo kod Smilkovskog jezera.

Apeli na mirne proteste

Iz ove stranke kažu da su oni i prije inzistirali na tome da sud sudi na temelju čvrstih dokaza, ali i na tome da slučaj sudski još nije zaokružen, s obzirom na drugostupanjski sud, Apelacijski i Vrhovni sud, te zaključivši kako se u krajnjoj liniji može ići i do Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Na nerede, u kojima su sudjelovale tisuće ljudi i koji su završili sa šest privedenih osoba i blizu 20 ozlijeđenih policajaca te nekoliko prosvjednika, u subotu je reagirala i međunarodna zajednica, koja je pozvala na mirne i nenasilne prosvjede, a pozvali su i lidere u zemlji da pomognu da se putem dijaloga razriješe svi nesporazumi između pripadnika različitih etničkih zajednica.

Prosvjedi su organizirani protiv presude izrečene za ubojstva kod Smilkovskog jezera, nedaleko od glavnog grada Makedonije, koje se dogodilo u travnju 2012. godine, a prema kojoj su šesterica Albanaca osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu.

Prije nešto više od dvije godine kod jezera su ubijena četverica makedonskih mladića i jedan stariji čovjek.

Izvor: Al Jazeera