Studenti protiv poskupljenja školovanja

Rektorat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) od Kantonalne vlade traži povećanje cijene školarine. Povećanje se traži za redovne samofinancirajuće studente u iznosu od 50 do 100 eura.

Blizu 35.000 studenata školuje se na sarajevskom Univerzitetu. Iako nikad nisu mogli doći do zvanične brojke, studenska udruženja tvrde kako je više od trećine onih koji mogu očekivati povećanje školarina, pa stoga najavljuju žestoku borbu.

„Mi ćemo pozvati na apsolutni bojkot te odluke i nećemo je poštovati. Idemo onda u blokadu Univerziteta, samim tim. Ima  tu i mnogo profesora koji se slažu sa nama, kojima je dosta ovakve politike dezintegriranog Univerziteta, jer postoje jake snage koje ne žele da se Univerzitet integriše“, kazao je Ahmed Nurković, predsjednik SPUS-a.

U Rektoratu tvrde kako im Vlada KS duguje blizu 10 miliona eura, ali ne i da je to bilo presudno povećanju cijena.

„Dakle, razlozi se nalaze u tome što, praktično, ono što Univerzitet u Sarajevu dobija kroz budžetska sredstva, ta sredstva nisu dovoljna za odvijanje normalnog nastavno- naučnog procesa na Univerzitetu u Sarajevu“, kazao je prorektor UNSA Dženan Đonlagić.

Novi cjenovnik

Pošto nešto više od 16 miliona eura godišnje nije dovoljno, rektorat se nada kako će sredstva namaknuti novim cjenovnikom.

Godina bi tako na humanističkim, društvenim, i prirodnoslovnim fakultetima koštala između 600 i 650 eura. Školarina u grupi tehničkih nauka bila bi 1.000 eura. U grupaciji umjetničkih akademskih nauka, ova cijena bi sa 1.200 rasla do 3.000 eura.

Promjenama neće biti obuhvaćeni samofinancirajući studenti Medicine, gdje Odlukom Vlade iz 2012. godine, cijena samofinasirajućeg redovnog studija iznosi blizu 3.000 eura.

Odluka o povećanju školarine odnosit će se i na studente koji upisuju obnovu godine.

Osnivač univerziteta, Vlada Kantona Sarajevo, još je bez reakcije i ne zna se da li će podržati prijedlog Senata. U ovom trenutku Vlada nema ni ministra obrazovanja.

Izvor: Al Jazeera