Zupcu onemogućen pristup tajnama SIPA-e

Sud BiH 16. juna potvrdio je optužnicu protiv Gorana Zupca (SIPA)

Ministarstvo sigurnosti BiH oduzelo je direktoru Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zupcu dozvolu za pristup tajnim podacima, što je prethodno zatražilo Tužilaštvo BiH.

SIPA-i je  naloženo da svom direktoru onemogući pristup internim, tajnim i vrlo tajnim podacima do okončanja sudskog postupka.

Tužilaštvo BiH je krajem maja podiglo optužnicu protiv Zupca za nesavjestan rad u službi jer tokom februarskih protesta nije odgovorio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH te je odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar potvrdio je  kako u tom slučaju postoje osnove da se traži dodatno sigurnosno provjeravanje, jer je protiv Zupca podignuta optužnica. 

„U Zakonu o zaštiti tajnih podataka navodi se da je, u slučaju kada se traži dodatno sigurnosno provjeravanje, automatski rukovodilac organa dužan da donese rješenje o uskraćivanju pristupa tajnim podacima za to lice do okončanja sudskog ili disciplinskog postupka“, pojasnio je Ćavar.

Mjesecima bez odgovora

Prema njegovim riječima, odgovorno lice u SIPA-i još nije odgovorilo na dopis Ministarstva bezbjednosti u kojem se traži da u roku od tri dana dostavi stav o podizanju optužnice protiv Zupca i zahtjevu da mu bude onemogućen pristup tajnim podacima.

„Upućen je dopis radniku SIPA-e koji se bavi, po liniji rada, Zakonom o zaštiti tajnih podataka i on je trebalo da u roku od tri dana odgovori sigurnosnom organu BiH koji je nadležan za ta rješenja da li je on i ako jeste, šta je preduzeo na osnovu informacija koje su mu dostavljene još 20. februara, odnosno u SIPA-u“, naveo je Ćavar.

Potvrdio je i kako ga je 10. jula službeno obavijestio tužilac Miroslav Marković da je Tužilaštvo BiH 26. maja podiglo optužnicu, a da je Sud BiH 16. juna potvrdio optužnicu protiv Zupca.

Izvor: Al Jazeera i agencije