Makedonija: U padu helikoptera poginuli vrsni piloti

Očevici su kazali kako se helikopter, nakon što je udario u prepreku, vrtio nekoliko minuta u zraku, a potom pao i eksplodirao (Strumica.net)

Makedonska ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je u petak da su prilikom pada helikoptera poginula četverica iskusnih pilota, koji su “svojim znanjem, duhom i profesionalizmom ostavili dubok trag na rad Ministarstva”, prenosi Tanjug makedonski portal 24vesti.

“Oni su bili istinski primjer za to kako se voli svoja zemlja i kako se radi za dobrobit građana. Bili su vrh helikopterske jedinice i najbolje osoblje koje je MUP imao. Bili su iskusni i za sobom su imali bezbroj satova leta u različitim uvjetima u različitim akcijama”, rekla je Jankulovska na konferenciji za novinare u Skoplju.

Ministrica je kazala da se, prema prvim informacijama o nesreći, koja se dogodila u četvrtak oko 22:00 sata u blizini Strumice, za vrijeme trenažnog leta, dogodila kada je helikopter udario u antenski stup Makedonske radiodifuzije visok 120 metara.

Riječ je o helikopteru Mi17, u vlasništvu MUP-a Makedonije, koji je bio redovno servisiran i u kojem je korištna oprema za noćno posmatranje.

Udar u antenski stup

Pilot se, kako se navodi, nije žalio ni na kakve probleme s opremom, a sada se istražuje je li antenski stup bio propisno obilježen.

Makedonski mediji u četvrtak navečer su objavili da su četiri su osobe poginule u padu helikoptera na jugoistoku Makedonije.

Zoran Zaev, gradonačelnik Strumice, grada u čijoj se blizini dogodila nesreća, izjavio je da se helikopter srušio nakon što je slučajno udario u stup.

Makedonski mediji naveli su kako je riječ o helikopteru policije te da je pao nedaleko od kvantaške pijace u Strumici.

Lokalna televizija Kanal 5 javila je da je helikopter najvjerovatnije udario u antenu jednog predajnika, a zatim pao na zemlju i eksplodirao.

Očevici su za makedonske medije kazali kako se nekoliko minuta nakon udara u antenu okretao u zraku, a potom pao.

Izvor: Agencije