Ni obavještajci ni policija nisu uhodili Linića

Sigurnosno-obavještajni sistem nije zloupotrijebljen, potvrdio je hrvatski predsjednik (Željko Lukuni? / Pixsell)

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić ustvrdio je da hrvatska policija nije poduzimala nikakve aktivnosti koje bi se mogle svesti pod nadzor bivšeg ministra financija Slavka Linića.

Prethodno je i predsjednik Ivo Josipović prenio rezultate izvješća Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i izvanrednog nadzora Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), prema kojima u sukobu bivšeg ministra Linića i premijera Zorana Milanovića sigurnosno-obavještajni sustav nije zloupotrijebljen.

„U ovom trenutku mogu odgovorno reći da policija, ni prije ni nakon tiskovne konferencije na kojoj je Linić premijera Milanovića optužio za zlouporabu službi, nije poduzimala nikakve aktivnosti koje bi se mogle podvesti pod nadzor gospodina Linića“, rekao je Bijelić novinarima u Hrvatskom saboru, gdje je podnio godišnje izvješće Antikorupcijskom vijeću.

Potvrdio je kako je policija krenula u izvide odmah nakon Linićeve konferencije za novinare u četvrtak, na kojoj je bivši ministar premijera optužio da je zloupotrijebio obavještajni aparat i policiju kako bi se s njim obračunao, da je štitio svoga prijatelja Sinišu Petrovića, iako je u Nadzornom odboru INA-e donosio odluke koje nisu u skladu s nacionalnim interesima, te da su članovi Milanovićeve obitelji dobili povoljan kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

„Dobili smo nalog Državnog odvjetništva (DORH) da provedemo izvide kako bi provjerili sve Linićeve navode. Izvidi su krenuli odmah nakon Linićeve konferencije za novinare, a konkretni nalog dobili smo tijekom jučerašnjeg dana“, rekao je Bijelić.

Uvjeren je da će rezultati policijskog izvida biti gotovi u sljedećih nekoliko dana, no upozorio je da svoj posao, osim policije, moraju obaviti i druge institucije, prije svega Porezna uprava.

Državni odvjetnik bez komentara

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nije, pak, želio potvrditi ni opovrgnuti je li Linić bio predmet obrade DORH-a i policije prije konferencije na kojoj je iznio optužbe na Milanovićev račun.

„Ne mogu odgovoriti tko je predmet istrage prije tiskovne konferencije ili poslije, prije četvrtka ili petka ili bilo kojeg drugog dana. Dali smo priopćenje u kojem smo jasno i transparentno kazali – sve što je rekao gospodin Linić će se ispitati i javnost će o tome biti obaviještena“, kazao je Cvitan.

Objasnio je da DORH i USKOK rade cijeli niz aktivnosti o kojima ne mogu javno govoriti te ponovio da će javnost biti obaviještena o nalazima izvida, odnosno o zaključku je li bilo kaznenih djela o kojima Linić govori.

„Ispitat ćemo sve okolnosti i sve navode o kojima je govorio gospodin Linić“, poručio je Cvitan, ističući kako ne može reći kada će rezultati izvida biti poznati, ali kako se osobno trudi da to bude brzo.

Bez zloupotreba sistema

Josipović je ranije novinarima poručio kako je dobio očitovanje SOA-e , ”koja je u kratkom izvješću rekla kako gospodin Linić i članovi njegove obitelji nisu bili predmet bilo kakve obrade. Tražio sam izvanredni nadzor Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i jutros sam ga dobio.

Provjera svih navoda koje je SOA navela u svom izvješću, govori da su točni i da nije bilo postupanja prema gospodinu Liniću i članovima njegove obitelji od strane Sigurnosno-obavještajne agencije.“

Josipović je krajem prošlog tjedna najavio kako će zatražiti izvješće SOA-e i izvanredni nadzor Ureda VNS-a povodom Linićevih optužbi da je premijer Milanović zlouporabio sigurnosno-obavještajne službe za obračun s njime.

Hrvatski je predsjednik potvrdio i kako je provedena provjera u Operativno-tehničkom centru za nadzor telekomunikacija (OTC), „instituciji bez koje nema prisluškivanja“.

„Pretraga je obavljena po kriteriju telefonskog broja i imena te se utvrdilo da nije bilo provjere od strane SOA-e prema gospodinu Liniću“, rekao je Josipović te dodao kako kontrola OTC-a „ne obuhvaća mjere traženja ispisa jer se ispisi traže direktno od operatera“.

Linić prozvao Milanovića

„Ova analiza ne obuhvaća moguće djelovanje DORH-a i policije. Za to kao predsjednik nemam ovlasti provoditi kontrolu. Ovo izvješće ne obuhvaća ni zakonske aktivnosti iz nadležnosti Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) jer pitanje djelovanja tog ureda treba raščistiti sa nadležnim tijelima. Time se mora baviti DORH“, potvrdio je Josipović.

Bivši ministar financija Linić optužio je Milanovića da je koristio „medijske spletke“ kako bi ga proglasio kriminalcem i smijenio.

Time je, ustvrdio je Linić, Milanović štitio članove svoje obitelji, prijatelje i parcijalne interese jednog interesnog kruga, zanemarujući pri tome državne interese.

U kasnijim medijskim istupima Linić je izrazio uvjerenost da Milanović koristi sigurnosno-obavještajni sustav kako bi ga uhodio s krajnjim ciljem da ga uhiti.

Izvor: Agencije