Potvrda optužnice u slučaju ‘Goran Zubac’

Optužnica protiv direktora SIPA-e podignuta je nakon tromjesečne istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goran Zubac tereti za nesavjestan rad u službi, čime je prouzrokovana imovinska šteta veća od 10.000 KM (5.000 eura), saopćeno je danas iz te pravosudne institucije.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Zubac, kao službeno lice u institucijama BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, nesavjesno postupio u vršenju dužnosti.

Navođeno je kako je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv direktora SIPA-e ranije ovog mjeseca jer se, kako se navodi u optužnici, tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine te odbio angažirati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Optužnica je podignuta nakon tromjesečne istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a potpisao ju je državni tužilac Miroslav Marković.

U optužnici se navodi kako je utvrđeno da je Zubac opetovano odbijao odgovoriti na zahtjeve za pomoć u sprečavanju napada demonstranata na zgradu Predsjedništva, koje mu je upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Himzo Selimović.

To je ranije u javnim istupima potvrdio Selimović, ističući kako je Zubac ignorirao ono što mu je bila zakonska obaveza.

Suspendirani Alagić

Tadašnji komandant posebne jedinice SIPA-e Mirsad Vilić potvrdio je kako su njegovi policajci bili spremni djelovati, no direktor Agencije im to nije dopustio.

Ukoliko Zubac bude proglašen krivim, prijeti mu kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Zubac je prije desetak dana suspendirao načelnika Odjela za zaštitu svjedoka SIPA-e Vahida Alagića, nakon što je obaviješten da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine protiv njega otvorilo istragu zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

Izvor: Agencije