Vojska pomaže u čišćenju Kopanica

Na sjeveru Bosne i Hercegovine, u Kopanicama kod Orašja, mjestu koje je teško pogođeno poplavama, slovenska vojska i Oružane snage BiH pomažu da se ukloni čvrsti otpad.

Ljudi se polako vraćaju u svoje kuće. No, trebat će im puno vremena da ih opet osposobe za život, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

U Župnoj crkvi u Kopanicama nema nikoga. Ispred – stvari natopljene vodom, suše se, no mogle bi završiti i na otpadu. Voda je na tom mjestu sezala i do dva metra.

“Prije tačno mjesec, voda je poplavila gotovo cijelo selo. Onda se povukla, ali je iza sebe ostavila uništene kuće, mulj, blato i tone smeća”, javlja Maličbegović.

Treba ih sada otpremiti do otpada. Na tome rade bosanskohercegovačka i slovenska vojska.

Nema pitke vode

“Pomagali smo mještanima u odlaganju otpada, mnogo je smeća. Čistili smo ulice”, kaže Krajman Bančič, poručnik slovenske vojske.

Pitke vode još nema, no građani je mogu dobiti na punktovima koje je organizovao krizni štab.  

“Ova gradska, nisam siguran – može se s njom prati i tuširati, ali za piće – ja je ne pijem i ne bih ni drugima preporučio”, kaže mještanin Vidan Bijelić.

Hrane uglavnom ima dovoljno – više za ljude nego za stoku. No, stari Grga kaže da njegove svinje ionako malo jedu. Ima ogromnu kuću, no poplava je uništila i pod i zidove i sve što je za 40 godina rada u Austriji napravio.

“Pa znaš šta sam napravio za četrdeset godina. Napravio sam ovdje. I ovu kuću, moja je. Moga sina, ali je moja”, kazuje Grga Župarić.

Sada spava na tavanu. “Evo vidiš ova dva madraca. Ja ih prostrem ovdje i legnem.”

Poplave su uništile i temelje kuće Tihomira Lukačevića, pa su stručnjaci rekli da se mora rušiti. I srušena je.

“Dvadeset godina, mi smo mlađi bračni par koji smo živjeli tu, radili i ulagali sve svoje novce, sav svoj trud. Sve je to bilo renovirano, urađeno, sad je sve uništeno.”

Ne zna kako će i kada napraviti novu. Dok razgovara s ekipom Al Jazeere, pogled spušta prema ognjištu. U jednom danu izgubio je sve. Godine će trebati da sve ponovo napravi.

Izvor: Al Jazeera