Novaku Đukiću 20 godina za masakr na Kapiji

Granatom ispaljenom sa Ozrena na tuzlanskoj Kapiji ubijen je 71 i ranjeno 124 građana Tuzle (Al Jazeera)

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odsjeka za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine osudilo je generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na kaznu zatvora od 20 godina za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine, potvrdio je ovaj Sud.

Djelimično je uvažena Đukićeva odbrana u pogledu primjene krivičnog zakona, dok je žalba tužbe odbijena.

Đukiću se sudilo za zločin protiv civilnog stanovništva, jedan od najtežih tokom rata u Bosni i Herceovini, u kojem je na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine, granatom ispaljenom sa Ozrena, ubijen 71 i ranjeno 124 građana Tuzle.

Prosječna dob ubijenih i ranjenih bila je 23 godine, a najmlađa žrtva imala je tri godine.

Primjena starog zakona

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 23. januara ove godine usvojio žalbu Novaka Đukića, utvrdivši povredu Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije, te ukinuo pravosnažnu presudu Suda Bosne i Hercegovine od 6. aprila 2010. godine, kojom je Đukić osuđen na 25 godina zatvora.

Presuda je bila poništena zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer je retroaktivno primijenjen Krivični zakon Bosne i Hercegovine iz 2003. godine, a ne Krivični zakon bivše SFRJ, koji je bio relevantan u vrijeme kada su počinjeni zločini koji se Đukiću stavljaju na teret.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je 11. aprila ove godine održalo javnu sjednicu, na kojoj su tužilaštvo i odbrana izložili navode iz žalbe, nakon čega je ispitalo pobijanu presudu u obimu određenom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Odlučivali su o pravilnoj primjeni krivičnog zakona, budući da se trebao primijenjivati krivični zakon SFRJ, te donijeli drugostepenu odluku.

Izvor: Agencije