Domaći i strani vojnici čiste Doboj

Od početka poplava u Bosni i Hercegovini veliku pomoć u ljudstvu i opremi pružale su Oružane snage, koje su još uvijek na ulicama najugroženijih gradova.

Tamo su im se pridružile i stotine kolega iz drugih evropskih zemalja. Naša ekipa pratila ih je u Doboju, grada čije su ulice pune otpada nakon poplava. 

Domaći vojnici i njihove kolege iz Evrope rade zajedno i raspoređeni su na nekoliko lokacija u gradu. Jezičnih barijera nema jer se sporazumijevaju radom, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Kapetan Samir Šljivo, Komandir Treće pješadijske čete iz Tuzle, kazao je: “Pa evo kao što vidite u pozadini, ekipa je tu zajedno s momcima iz Velike Britanije. Tu čistimo smeće, uglavnom s ulica. Jer je to stanovništvo iznijelo iz svojih stanova na ulice. Mi to čistimo s ulica i odvozimo na deponije”.

Vojnici paze na red i disciplinu i puno ne govore. Umjesto njih, njihovi zapovjednici kažu kako su sretni pomoći. Iako su kolege iz drugih zemalja, njih više od 350, u BiH došle sasvim drugim povodom.

Otkazane vježbe

“Zapravo, ove tri komponente iz Slovenije, Austrije i Velike Britanije stigle su zbog vježbe Brzi odgovor 2014. No, zbog poplava vježba je otkazana. Umjesto toga, iskoristili smo ih za pomoć vojsci u BIH u čišćenju nakon katastrofe”, kazao je Tom Alfredsson iz koordinacija EUFOR-a.

“Ovdje u Doboju vojska je preuzela posao komunalnih službi. Zapovjednici kažu kako su vojnici prilagodljivi te da im je drago što mogu pomoći. U samom Doboju kažu kako im je pomoć vojske bila spasonosna”, izvijestio je Pavković.

Narod na ulicama stalno im se zahvaljuje.

“Mi se radujemo. Hvala im”, kazao je građanin Doboja. 

No, neki su, upravo zbog vojske, prilično kritični prema svojim sugrađanima. Mogli su, smatraju, i sami pomoći više.

“Došli su momci, svaka čast. Kad ovi mještani neće da rade ništa. To je živa istina. Svaka čast ljudima, rekao je Slobodan Petrović, stanovnik Doboja.

Njegova sugrađanka Meliha Tabaković je dodala: “Puno znači. Ali je svijet takav, da jedni čiste, a drugi bacaju smeće”.

Grad se lagano oporavlja. Sve bi bilo znatno teže da nije vojnika, njihove opreme i pomoći, priznaju to i u lokalnoj vlasti.

Izvor: Al Jazeera