Garancija za isplatu duga Sarajevogasa

Ministar Zlatko Petrović kaže da postoje 'objektivne mogućnosti' za izmirenje martovske fakture do 16. maja (Al Jazeera)

Uprava BH Gasa odlučila je da u četvrtak ne obustavi isporuku plina Sarajevogasu, nakon što je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović garantirao da će do ponedjeljka, 12. maja, uplatiti dio martovskog duga.

Kako navode iz BH Gasa, Petrović je poslao pismenu garanciju da će do ponedjeljka za Sarajevogas uplatiti dio fakture za mart od 1,5 miliona konvertabilnih maraka (oko 750.000 eura), a preostali iznos duga od 3,5 miliona KM (oko 1,75 miliona eura) u toku naredne sedmice.

Petrović je kazao kako postoje “objektivne mogućnosti” za izmirenje martovske fakture najdalje do 16. maja.

Smanjen dotok plina

Iz BH Gasa poručuju da će isporuka plina biti obustavljena u ponedjeljak ukoliko prva tranša novca ne bude uplaćena tog dana.

“Prema navodima iz pisma ministra Petrovića, očekujemo da će kompletan dug za mart biti realiziran u navedenom roku”, navodi se u saopćenju te kompanije.

Krajem marta BH Gas je smanjio dotok plina Kantonu Sarajevo za 50 posto zbog neizmirenog februarskog računa u iznosu nešto više od pet miliona eura.

BH Gas od Sarajevogasa potražuje ukupno oko 25 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije