Proglašena pobjeda DPS-a u Podgorici

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 29 odborničkih mandata i pobjednik je lokalnih izbora u Podgorici, saopćio je predsjednik stranke Milo Đukanović.

Istakao je da su nedjeljni lokalni izbori potvrda dominacije DPS-a na političkoj sceni Crne Gore.

“DPS je osvojio 29 mandata ili 47,5 odsto, odnosno više od 49.000 glasova. Osvojili smo deset odsto glasova više nego kada smo bili u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom. To je impresivan rezultat”, rekao je Đukanović sinoć u Izbornom štabu DPS-a u Podgorici.

Prema njegovim riječima, DPS je “zavrijedio da i dalje nosi barjak evropskog razvoja Crne Gore”.

Ocijenio je da je ozbiljan poraz doživio Demokratski front, s politikom koja je najavljivala radikalni zaokret na političkoj sceni Crne Gore.

Đukanović je rekao da se DPS, kao demokratska stranka, raduje svojim i uspjesima stranaka za koje vjeruje da doprinose demokratskom sazrijevanju.

Uzajamne optužbe

U 12 crnogorskih opština u nedjelju su održani lokalni izbori, a najveće zanimanje privukli su izbori u Podgorici, za koje se vjeruje da bi mogli znatno utjecati na buduće formiranje vlasti na državnom nivou.

Lokalne izbore pratilo je blizu 650 posmatrača CDT-a i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, koji su prijavili brojne nepravilnosti u biračkom procesu, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Primijećeno je nezakonito zastrašivanje birača i posmatrača, a na nekim mjestima je narušena tajnost glasanja, dok je na drugim biračkim mjestima dijeljena i socijalna pomoć.

Političke stranke optužuju jedna drugu za opstrukciju procesa, a došlo je i do tuča pristalica različitih stranaka na pojedinim biračkim mjestima.

Izvor: Al Jazeera i agencije