Vukovarci dobili socijalnu trgovinu

Već četiri dana Vukovar je blokiran – nema novca, projekti su stali, a sve zbog neprihvaćanja proračuna za 2014. godinu.

No, iz Vukovara ovaj put stiže topla ljudska priča u kojoj građani pomažu građanima, nakon što je svoja vrata otvorila socijalna trgovina u koju građani koji imaju, ostavljaju osnovne potrepštine za one koji nemaju.

U socijalnu trgovinu roba stiže iz dana u dan, ali ne dolazi iz spremišta ili neke veleprodaje, već iz domova dobrih Vukovaraca.

Namijenjena je siromašnim sugrađanima, a priču su pokrenule tri prijateljice u želji da pomognu.

„Živimo u ovom gradu, vidimo jako puno ljudi koji su prisiljeni hodati po kućama, moliti za pomoć, moliti za namirnice, za osnovne namirnice, a da ne spominjem ljude koji to, nažalost, rade po kontejnerima“, priča Jasna Solin iz humanitarne udruge Duga.

Sudbina u ovu trgovinu dovodi i Maru Marušinac koja, s dvije kćeri i unukom, živi od obiteljske mirovine od 130 eura.

„Ovo je jako dobro, dobro što se može dobiti za mjesec dana neke hrane, od čega se može neko vrijeme – par dana ili 10 preživjeti. Inače, odem kod naroda i dobijem nešto hrane“, kaže Marušinac.

Pomoć za desetke porodica

Poput nje, uz ovu trgovinu bar malo lakše živjet će 50-ak obitelji budući da u gradu, koji ima 30-ak tisuća stanovnika, njih najmanje 500 prima socijalnu pomoć, dok njih 1.200 pomoć dobiva od humanitarnih organizacija.

„Posljednjih nekoliko godina lopate i bageri u Vukovaru gotovo svakodnevno rade. Iako je grad u većem dijelu obnovljen, pa tako naoko i ugodniji za život, gospodarstva ovdje gotovo i nema. Nezaposlenih je sve više, nedostaje radnih mjesta, posebno za mlade“, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Situaciju u gradu dodatno je poremetilo prošlotjedno neprihvaćanje proračuna za ovu godinu, pa je Vukovar ostao bez gradske vlasti, ali i bez novca.

Studenti, umirovljenici, ali i gradski projekti – stavljeni su na čekanje.

„Čujem da su onima što idu autobusom ukinuli besplatne karte i to je grozno“, žali se Vukovarac Rudolf Mikletić.

„To nije kriza, nego nešto strašno u Vukovaru, doista strašno. To će vam reći koga god da pitate“, dodaje njegov sugrađanin Marko Grgić.

Zato pomoć, poput dućana dobrote, dobro dođe.

I trebalo bi ih biti više, slažu se Vukovarci, jer i stari kauč, fotelja ili nešto robe nekome može značiti mnogo.

Izvor: Al Jazeera