Sklopljene prve nagodbe u aferi Hipokrat

Tokom istrage se otkrilo da je Farmal na mito trošio blizu 1,8 miliona eura godišnje (Goran Stanz / Pixsell)

Prvih 37 liječnika obiteljske medicine, optuženih u „aferi Hipokrat“, danas se na zagrebačkom Županijskom sudu nagodilo s Tužiteljstvom, nakon što su priznali optužbe za primanja mita od tvrtke Farmal, čije su lijekove zauzvrat prepisivali svojim pacijentima.

Oni su dobili uvjetne kazne i moraju vratiti novac od mita, a tim odlukama optužnog vijeća na sudu u Zagrebu počelo je rješavanje najmasovnije optužnice u povijesti hrvatskog pravosuđa, u kojoj je, zbog primanja i davanja mita, te zlouporabe položaja i ovlasti optuženo čak 365 osoba, od čega 335 liječnika.

Optužnicom su obuhvaćeni samo oni koji su primali novac ili bonove, ali ne i oni koji su putovali na plaćene kongrese.

Na nagodbu pristaju i drugi

Glavni optuženik je predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi, za kojega Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta tvrdi da je s još četvero direktora te tvrtke od 2009. do 12. listopada 2012, radi što veće prodaje lijekova, organizirao povezivanje većeg broja liječnika i ljekarnika na području Hrvatske, koji su primali mito.

Nova skupina liječnika, koji su spremni na nagodbu, na red bi trebali doći najvjerojatnije do kraja svibnja, a hrvatski mediji javljaju da bi na nagodbe u konačnici moglo pristati gotovo pola od 335 prijavljenih liječnika.

Liječnici su uz uvjetne kazne osuđeni i na povrat novca koji su primili od farmaceutske tvrtke za koju se tijekom istrage otkrilo da je na mito trošila blizu 1,8 milijuna eura godišnje.

U optužnici podnesenoj posljednjeg radnog dana prošle godine optuženo je 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika Farmala i ta farmaceutska tvrtka kao pravna osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije