Brammertz: ICTY završava s radom 2017.

Brammertz je objasnio zašto se tokom posljednje posjete Sarajevu nije sastao s članovima Predsjedništva te s glavnim tužiocem Bosne i Hercegovine (EPA)

Žalbeni postupci u predmetima Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić odvijat će se pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, nakon što Haški tribunal sredinom 2017. godine okonča svoj rad, izjavio je za Fenu glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz, uoči svibanjskog izvješća o završetku rada ICTY-ja koji će podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Izvješće o završetku rada podnosim Vijeću sigurnosti UN-a dvaput godišnje, a prije finaliziranja izvješća uvijek idem u radni posjet zemljama bivše Jugoslavije. Cilj posjeta je da se razgovara o suradnji tih zemalja s Tužiteljstvom Tribunala i o procesuiranju predmeta ratnih zločina od pravosudnih organa u regiji. Još radim na sadašnjoj procjeni. Izvješće ću podnijeti u svibnju i prezentirat ću ga Vijeću sigurnosti u prvom tjednu lipnja”, rekao je Brammertz.

Brammertzovo objašnjenje

Tijekom nedavnog posjeta Sarajevu, koji je bio u kontekstu pripreme predstojećeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, tužitelj Brammertz, iako je bilo predviđeno da razgovara s članovima Predsjedništva te s glavnim tužiteljem Bosne i Hercegovine, nije se s njima susreo, što je u bh. medijima kritizirano, a u javnosti je izazvalo negativne ocjene.

Brammertz kaže da se tijekom posljednjeg posjeta Sarajevu sastao s predstavnicima nekoliko udruga žrtava, s kojima je razgovarao o onome što ih brine, a što se uglavnom odnosi na sporu implementaciju nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Razgovarao je u Sarajevu i s predstavnicima međunarodne zajednice.

“Budući da je glavni tužitelj Bosne i Hercegovine [Goran Salihović] bio odsutan, o predmetima druge kategorije [dokumenti koji se odnose na srednje i niže rangirane počinitelje koje je Tužiteljstvo Tribunala proslijedilo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine] razgovarao sam s nekoliko tužitelja. Sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je otkazan, s obzirom na to da članovi Predsjedništva nisu bili u Sarajevu. Nadam se da ćemo biti uspješniji u pronalaženju odgovarajućeg datuma tijekom idućeg radnog posjeta, s obzirom na to da smatram kako je važno da članove Predsjedništva obavijestim o svojim zaključcima u vezi sa suradnjom na procesuiranju predmeta ratnih zločina”, rekao je za Fenu Brammertz.

Presude protiv 87 osoba

Na pitanje kada će ICTY završiti s radom, Brammertz je kazao da će, na temelju sadašnjeg rasporeda suđenja, posljednje žalbene presude Tribunala biti donesene sredinom 2017. godine.

“Preostale aktivnosti u žalbenim postupcima [u predmetima Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić] odvijat će se pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove”, rekao je haški tužitelj.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju tijekom više od dva desetljeća rada podignuo je optužnice protiv 161 osobe, a presude su izrečene protiv 87 osoba. Na zatvorske kazne je osuđeno 69 osoba.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je na temelju Rezolucije 827, koju je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo 25. svibnja 1993. godine.

Izvor: Agencije