Merzel u sukobu interesa, Milanović ne

Merzel nije prijavila da je njen suprug, kao suvlasnik firme S-tel, koja je vlasnik Radija Quirinus, bio u poslovnom odnosu sa Županijom (Pixsell)

Hrvatsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije danas pokrenulo postupak za odlučivanje o sukobu interesa za premijera Zorana Milanovića, prvu potpredsjednicu vlade Vesnu Pusić i potpredsjednicu Milanku Opačić te ministra Darka Lorencina, jer nije utvrdilo kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U predmetu premijera Milanovića Povjerenstvo smatra da nije sukob interesa to što je njegova supruga Sanja Musić Milanović sudjelovala u radnoj skupini za izradu programa zdravstvenog odgoja, jer za to nije primila naknadu i da nema dokaza da je premijer stavio privatni interes iznad javnog, javlja Hina.

I Pusić i Lorencin ‘čisti’

Također nije utvrđeno da je Milanović pogodovao bratu da dobije povoljan kredit kod Nove ljubljanske banke 2007. godine u vrijeme kad je bio zastupnik Hrvatskog sabora, ni kasnije kao premijer.

Povjerenstvo je utvrdilo da je potpredsjednica Vesna Pusić prijavila u izvješću o imovinskom stanju da joj je suprug Jurgis Oniunas 25-postotni suvlasnik tvrtke Ascedant d.o.o.

Činjenica da ta tvrtka ima u vlasništvu istoimene tvrtke u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, što Pusić nije prijavila, nije kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, jer to i nije bila dužna učiniti.

U predmetu potpredsjednice vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić Povjerenstvo je utvrdilo kako svojim položajem nije pogodovala zapošljavanju Žarka Vukobrata u Kabinetu ministrice ni Dubravke Marušić kao načelnice sektora i time povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je zauzelo stajalište kako pripadnost istoj političkoj stranci ne predstavlja povezanost koja bi u tom predmetu bila sporna.

Poslovni odnos supruga sa Županijom 

Povjerenstvo je utvrdilo da je ministar turizma Darko Lorencin pravodobno prenio upravljačka prava nad tvrtkom Lorencin d.o.o. registriranu za poljoprivredu, nekretnine i turizam, pri stupanju na dužnost pomoćnika ministra gospodarstva, pa tako nije bio u sukobu interesa ni pri stupanju na dužnost ministra turizma.

Također je utvrđeno da ta tvrtka nije poslovala s tijelima državne uprave i lokalne samouprave ili tvrtkama u državnom vlasništvu.

Povjerenstvo je također utvrdilo da sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel jest u sukobu interesa, jer Povjerenstvu nije prijavila da je njezin suprug Mladen Merzel, kao suvlasnik tvrtke S-tel, koja je vlasnik Radija Quirinus, bio u poslovnom odnosu sa Županijom.

Izreklo joj je novčanu sankciju u visini od šest tisuća kuna (780 eura). Taj će joj iznos biti odbijen od plaće u dvije rate.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković u obrazloženju je navela da Lovrić Merzel, s obzirom na tu okolnost, nije zatražila mišljenje Povjerenstva, iako je imala utjecaj na sklapanje ugovora, a kako bi poslovanje učinila transparentnijim. Olakšavajuća okolnost je što je utvrđeno da je Županija za oglašavanje koristila usluge i drugih medija te da u tome nije povećavan godišnji iznos namijenjen Radiju Quirinus.

Merzel tražila odgodu odluke

Također je utvrdilo da je Sisačko-moslavačka županija bila u poslovnom odnosu sa Quirinis radijem i prije no što je Lovrić Merzel sklopila brak s Mladenom Merzelom i postala županica.

Županičin suprug Mladen Merzel podnio je Povjerenstvu dokumentaciju kojom dokazuje da je prenio upravljačka prava, kao suvlasnik, nad tvrtkom S-tel, koja je vlasnik Quirinus radija, iako to nije bio dužan jer nije dužnosnik.

Lovrić Merzel je zatražila odgodu donošenja odluke s obzirom na to da se nalazi u istražnom zatvoru, no Povjerenstvo je zauzelo stajalište da ima sve potrebne relevantne informacije za odlučivanje, pa je njezin zahtjev odbilo.

Izvor: Agencije