Optužnica protiv Brankovića za Energopetrol

Tužireljstvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Nedžada Brankovića, bivšeg premijera i ministra u Vladi Federacije BiH, te još osam osoba za krivična djela sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi u slučaju Energopetrol.

Osim Brankovića, među optuženima su i članica Komisije za dokapitilizaciju iz 2006. godine, tadašnji pravni konsultant Agencije za privatizaciju FBiH i druge osobe.

Sumnjiče se da su počinili štetu veću od 32 miliona konvertibilnih maraka (18 miliona eura) za kompaniju Energopetrol i Federaciju BiH, a vezano za postupak dokapitalizacije te tvrtke, potvrdio je glasnogovornik Tužiteljstva Alem Hamzić, prenosi Fena.

Optužnica je s prikupljenim dokazima dostavljena Općinskom sudu u Sarajevu na postupanje, odnosno potvrđivanje.

Branković je izjavio za portal Klix.ba kako je iznenađen podizanjem optužnice u slučaju Energopetrol.

Najavio obranu

“U vrijeme dokapitalizacije Energopetrola bio sam ministar prometa i komunikacija. Nisam imao resorne nadležnosti. Dok ne vidim šta se meni stavlja na teret, teško je komentirati. Bio sam član Vlade FBiH, jednak svim članovima Vlade, pa procijenite. Osim toga, da to tada nije urađeno, Energopetrol bi danas bio kao Dita ili Konjuh. Ne smatram se odgovornim. Normalno, proces je krenuo i pripremit ću dokumentaciju. Branit ću se”, rekao je Branković.

Još je dodao kako mu to “nije prvo iskustvo”.

“I prošli put kad sam bio optužen, kad se čitala oslobađajuća presuda, bilo je rečeno da je na bazi falsificiranog dokumenta bila podignuta optužnica. Vidjet ćemo šta je ovaj put”, rekao je Branković.

Optužnica je stigla u Općinski sud Sarajevo, a navodno je riječ o pet paketa s ukupno 400 dokaza.

Povijest dokapitalizacije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola sa mađarsko-hrvatskim konzorcijem MOL-INA potpisala je 2006. godine.

Tim ugovorom konzorcij je postao vlasnikom 67 posto kapitala Energopetrola.

Vladi Federacije ostalo je 22 posto, a ostali vlasnici su bili manji dioničari.

Ugovorom se konzorcij obvezao na investicije od 75 miliona eura, saniranje dugova tvrtke od 30 miliona eura i pet miliona duga iz godine neposredno prije privatizacije.

Ugovorom je bilo predviđeno da svih 1.059 radnika ostane zaposleno.

Vlada Federacije imala je obvezu od 5,1 milion eura na ime prava za dokapitalizaciju Energopetrola.

Od dokapitalizacije se povlači pitanje: Da je ugovor loš i da konzorcij nije ispunio ugovorom preuzete obveze.

Godine 2009. Agencija za privatizaciju tražila je raskid ugovora, Vlada je zaprijetila raskidanjem, ali zbog klauzule u ugovoru da reviziju ugovorom preuzetih obveza mora uraditi vanjski revizor, do raskida nije došlo.

Godine 2010. Vlada i konzorcij su angažirali Deloitte da izvrši reviziju ulaganja. Deloitte je utvrdio da su obveze ispunjene.
 

Izvor: Al Jazeera i agencije