Hapšenje zbog paljenja Predsjedništva BiH

Nekoliko osoba podnijelo je krivične prijave protiv N. N. lica zbog ugrožavanja slobode kretanja (Anadolija)

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) lišili su slobode osobu koja se dovodi u direktnu vezu sa paljenjem zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine 7. februara u Sarajevu tokom nasilnih demonstracija.

Osumnjičena osoba, inicijala N. T, lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo terorizma, a u vezi sa napadom na ustavni poredak, jer se dovodi u direktnu vezu sa paljenjem zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odnosno Arhiva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FUP-a.

Federalna uprava policije djeluje pod direktnim nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Spriječena blokada saobraćaja

Prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine, vrše se pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Ranije u četvrtak, manji broj demonstranata okupio se ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ali im pripadnici specijalne policije nisu dozvolili da blokiraju saobraćaj.

Uhapšene su četiri osobe.

Policijske snage bile su raspoređene oko zgrade Predsjedništva, a s obje strane saobraćajnice kod Higijenskog zavoda, gdje su demonstranti svakodnevno mjesec dana blokirali saobraćaj po nekoliko sati, formiran je policijski kordon.

Poslije kraćeg zadržavanja na toj lokaciji demonstranti su se uputili prema zgradi Američke ambasade, gdje su planirali nastaviti demonstracije.

Nešto kasnije su se vratili u centar grada, kod Higijenskog zavoda, jer su spriječeni u namjeri da demonstriraju pred tom ambasadom.

Saobraćaj se odvija normalno. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ranije je saopćeno da je nekoliko osoba podnijelo krivične prijave protiv N. N. lica zbog ugrožavanja slobode kretanja.

Praksa u drugim zemljama svijeta je da se mirni protesti održavaju na javnim mjestima, gdje se direktno ne krši javni red i mir, niti ugrožava normalno odvijanje saobraćaja.

Demonstracije su u Sarajevu počele 7. februara, kada su zapaljene zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo i Općine Centar. Nakon toga je Vlada Kantona Sarajevo podnijela ostavku.

Izvor: Agencije