RS: Utvrđen prijedlog zakona o prebivalištu

U Vladi RS-a kažu da će zakon biti povučen čim budu usvojene izmjene na državnom nivou (Al Jazeera)

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska utvrdila je prijedlog entitetskog zakona o prebivalištu i boravištu, saopšteno je nakon sjednice.

Razlog za donošenje tog zakona je, tvrde u Vladi, to što na državnom nivou još nisu usvojene izmjene Zakona o prebivalištu.

Vlada RS-a smatra kako na državnom nivou neće ni biti usvojene u skorije vrijeme, pa je neophodno usvojiti entitetski zakon da bi se prevazišla pravna praznina u ostvarivanju prava građana.

Predsjednik tog entiteta Milorad Dodik uputio je prije tri dana inicijativu Vladi da po hitnom postupku uputi taj zakon u parlamentarnu proceduru.

Izjavio je tada kako očekuje da će Zakon biti usvojen u istom tekstu kakav je i predložen na državnom nivou, ali da će važiti samo za Republiku Srpsku, zato što je usaglašen s evropskim standardima i direktivama, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Izmjene Zakona o prebivalištu na državnom nivou još nisu usvojene, jer su dvije sjednice Doma naroda Državnog parlamenta, krajem januara i početkom februara ove godine, odgođene.

Odluka Ustavnog suda BiH

O izmjenama zakona o prebivalištu i boravištu BiH raspravljao je i Ustavni Sud BiH, koji je odlučio da prijedlog nije štetan za vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova RS-a Radislav Jovičić pojasnio da su otkrivene određene zloupotrebe, da neki građani nisu živjeli na adresi na kojoj su bili prijavljeni.

“Problem Zakona o prebivalištu bio je aktuelan i tokom lokalnih izbora u BiH 2012. godine, kada su se mnogi građani prijavljivali u drugim opštinama kako bi glasali.

Vlast u RS-u to je ocijenila malverzacijama, naročito u opštini Srebrenica. Takođe, u Vladi RS-a su pojasnili da će ovaj zakon biti povučen čim budu usvojene izmjene na državnom nivou”, javila je Smiljanić.

Današnji potez Vlade RS-a u Stranci demokratske akcije smatraju dodatnim pritiskom na državne institucije da usvoje izmjene Zakona o prebivalištu što, smatraju, ne odgovara interesima Bosne i Herecgovine ni njenih građana.

“Nije moguće iz Dejtonskog ustava uzeti entitete naprimjer, a zanemariti slobodu kretanja i povlačiti poteze kako bi se ta sloboda kretanja ograničavala, a ovaj zakon ide za tim. To je, po meni, antidejtonsko ponašanje, vrlo rizičan potez vlasti RS-a. Moraju znati da na taj način potkopavaju temelje i entiteta za koji se, kako kažu, tako zalažu”, rekao je Šefik Džaferović, zastupnik SDA.

Izvor: Al Jazeera