Sisačka županica pod istragom USKOK-a

Postoji sumnja da je županica Merzel organizirala privatne proslave svojih rođendana, kao i druge privatne domjenke (Nikola Cutuk / PIXSELL)

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel koju tereti da je u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma u šumi Brezovica organizirala privatne i druge proslave na teret županijskog proračuna, koji je tako oštetila za najmanje 24.000 eura.

Osim protiv Lovrić Merzel, USKOK provodi istragu i protiv bivšeg voditelja sisačke podružnice Uprave Hrvatskih šuma Zvonka Rožića.

Županicu Lovrić Merzel javno je, u emisiji “Nedjeljom u dva” na HTV-u, prozvala Jasmina Jovev, bivša šefica kabineta županice. Ustvrdila je kako je po nalogu županice dvije godine sudjelovala u nezakonitim radnjama – izmišljanju radnih mjesta, izdavanju lažnih računa i kupovanju oporbenih čelnika.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DORH-a, a u kojemu se ne navodi identitet okrivljenih, kaže se da je USKOK rješenje o provođenju istrage protiv dvoje okrivljenika (1963. i 1953. godište) donio na temelju podnesene kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti u poticanju.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenica od početka 2009. do kraja 2013. godine u Sisku u više navrata u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma organizirala privatne proslave svojih kao i rođendana članova svoje obitelji te druge privatne domjenke.

Na štetu županije

Troškove je po njezinom nalogu platila Županija sisačko-moslavačka, čime je prvookrivljenici pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 6.300 eura.

Iz kaznene prijave i priloga proizlazi osnovana sumnja da je prvookrivljenica od početka 2009. do kraja 2013. godine u Sisku u navedenom objektu prije skupštine održavala pripremne sastanke s dijelom članova županijske skupštine.

Troškove za hranu i piće, po nalogu prvookrivljenice, plaćala je Županija iako za to nije bilo osnova. Time je Županija oštećena za najmanje 17.500 eura.

Osnovano se sumnja da je drugookrivljenik, kao voditelj Uprave Hrvatskih šuma – Podružnica Sisak, na traženje prvookrivljenice u lipnju 2009. godine naložio djelatnicima Hrvatskih šuma da obave pojedine poslove na njezinoj svadbenoj svečanosti, koja je održana u sklopu ugostiteljskog objekta Podružnice.

Troškove u iznosu najmanje 1.200 eura knjižio je na teret Hrvatskih šuma, umjesto da ih naplati prvookrivljenici.

DORH je priopćio kako se u odnosu na druge moguće nezakonitosti u Sisačko-moslavačkoj županiji izvidi nastavljaju, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje.

Ni županica Marina Lovrić Merzel niti Zvonko Rožić nisu bili dostupni za komentar.

Izvor: Agencije