Darko Šarić pred sudom negirao krivicu

Najtraženiji narkobos sa Balkana Darko Šarić prvi put se pojavio pred Specijalnim sudom u Beogradu i negirao da je sa pripadnicima svoje grupe organizovao krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Šarić je rekao se ne osjeća krivim ni po jednoj optužnici, niti po jednoj tački.

“Sve je to jedna velika laž”, rekao je u kratkom izjašnjenju o krivici i dodao da “još nije optužen samo za zemljotres”.

U nastavku suđenja njemu i pripadnicima njegove kriminalne grupe prilikom izjašnjavanja o ličnim podacima Šarić je rekao da je državljanin Srbije.

“Srpski sam državljanin, ali su političari zbunili i mene. Imao sam još samo slovačko državljanstvo, ali ne znam da li ga još imam”, rekao je.

Na pitanje sudije šta posjeduje od imovine rekao je “više ništa”.

Sudija Siniša Petrović ga je upitao kakvi su mu prihodi, na šta je odgovorio da ga sad “izdržava država” i dodao: “Stvarno ne znam šta da odgovorim. Samo mogu da pohvalim zatvorskog kuvara.”

Sve optužnice je primio, ali su mu, kako je rekao, bila potrebna dva stražara da ih unese u ćeliju.

Na opasku suda da pazi šta govori, objasnio je da je “nakon toliko godina medijskog linča malo ogorčen”.

Osim Šarića, pred sudom se pojavio još jedan od optuženih za šverc kokaina iz Brazila – Nikola Dimitrijević, koji je također negirao krivicu.

Najavio je kako će detaljno izložiti odbranu, ali je zamolio da mu sud ostavi vrijeme za pripremu odbrane.

Dimitrijević je početkom marta, poslije tri godine skrivanja, položio sudu kauciju od 200.000 eura za odbranu sa slobode, a sud je deaktivirao potjernicu koja je za njim bila raspisana.

Šverc kokaina

Darko Šarić je uhapšen 18. marta u zajedničkoj akciji Srbije i Crne Gore, a po optužnici koja ga tereti za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu 2008. i 2009. godine.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu našli su se, osim Šarića i Dimitrijevića, svega 12 optuženih, jer je njih 15 još u bjekstvu. Devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Nisu izuzeti iz optužnice, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u otkrivanju krivičnih djela.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih su pravosnažno osuđena na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, prema kojem su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice s Tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Osuđeni su na kazne od dvije godine i devet mjeseci do deset i po godina zatvora i na plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u državni budžet Srbije slilo više od milion eura.

Pranje novca

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U drugom postupku Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove privrede Srbije za vrijeme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati posredstvom kojih je završavao poslove.

Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzet je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Najtraženijem narkobosu iz Srbije crnogorskog porijekla izgubio se trag u oktobru 2009. godine, tokom akcije “Balkanski ratnik”, koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Godinu kasnije, uhapšen je i njegov brat Duško Šarić, kome se zbog kokaina i pranja novca sudi u Crnoj Gori.

Šarićeva grupa počela je da se raspada prije četiri i po godine, kada su u urugvajskoj luci zaplijenjene 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčica, također pripadnika Šarićeve ekipe.

I pored svih optužnica, istraga se u tom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

Izvor: Agencije