Vučić: Srbija će štititi opstanak RS-a

Razgovaralo se i o kraku Južnog toka (Tanjug)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i cjelovitost Bosne i Hercegovine te da će na svom putu ka članstvu u EU čuvati svoju stabilnost, ali i da će “uvek štiti stabilnost i opstanak Republike Srpske”.

Vučić, koji se u subotu sastao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, rekao je na konferenciji za novinare da je pokrenuto više pitanja u okviru ekonomske saradnje, prije svega u oblasti elektroprivrede i veće iskorištenosti kapaciteta Drine, podrazumjevajući i one turističke.

Dodik je, dodao je prvi potpredsjednik, pokrenuo i temu o posebnom kraku gasovoda u okviru Južnog toka, a o tome će se razgovarati i sa Vladom BiH, mada ga je predsjednik RS-a, kako je naveo Vučić, obavijestio da je moguće da odgovor bude negativan, u kom bi slučaju bio otvoren put da se takav dogovor napravi sa RS-om.

“Pokušaćemo, ipak, da pronađemo zajedničko rešenje, razgovaraćemo i sa Vladom BiH”, rekao je Vučić.

Pitanje državljanstva

Dodik je pokrenuo i pitanje istog statusa pripadnika srpskog naroda u RS-u i BiH kao što ga ima hrvatski narod, a to je pitanje državljanstva, na koje će, naveo je Vučić, vlast u Srbiji odgovoriti u najskorije vrijeme.

Vučić je rekao da će Srbija čuvajući svoju stabilnost, štititi i opstanak RS-a, uz puno poštivanje Dejtonskog sporazuma.

“Srbija se nalazi na putu ka članstvu u EU i Srbija će čuvajući svoju stabilnost uvek štiti stabilnost i opštanak RS-a, poštujući Dejton sporazum, a čime nećemo ugoražavati ničije pravo”, istakao je Vučić poželjevši punu stabilnost političku i ekonomsku, i BiH i RS-a, uvjeren “da ćemo na mnogo toga na političkom nivou sada još jače i snažnije moći da odgovorimo”.

Ranije je Dodik izjavio da su politikom aktuelne vlasti stvoreni uslovi da se nekada održi referendum o samostalnosti RS-a.

Očuvati RS

Dodik je u petak navečer na tribini u Trebinju istakao da RS ne smije promijeniti generalni kurs svoje politike, jer će, u suprotnom, biti devastirana, a onda joj nema povratka.

“Znamo šta radimo. RS je u sigurnim rukama”, poručio je Dodik.

Ocijenio je i da RS u ovom trenutku ima najbolju međunarodnu poziciju do sada, da je prihvaćena i uvažavana.

“Najvažnije je očuvati RS, jer prvi put kad uđe u destabilizaciju – više se neće stabilizovati, pošto to neće stranci dozvoliti”, kazao je i ocijenio da zato sada međunarodna zajednica pokušava da napravi “mekšu” političku strukturu s opozicijom, koja se ujedinila.

Napomenuo je i da je najjačoj opozicijskoj Srpskoj demokratskoj stranci predlagao da na narednim izborima nastupi zajedno sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu, i time se riješe utjecaja stranaca.

“Opozicija je zaključila da se Dodik prepao”, objasnio je, podsjetivši da su opozicijske stranke imale priliku da vode RS, ali da nisu bile uspješne.

RS je očuvala stabilnost u nestabilnim okolnostima u okruženju, a BiH nikada neće profunkcionisati, jer je “promašeno mjesto” u kojem postoji majorizacija Hrvata od Bošnjaka u drugom entitetu – Federaciji BiH.

“Ako hoćemo da gradimo neku zemlju, onda se ne može niko majorizovati. Takvom politikom smo došli do toga da je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović prije nekoliko godina došao i rekao da je RS za njega realnost”, podsjetio je Dodik, a prenose mediji u BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednici opozicijskih stranaka u bh. entitetu Republika Srpska nisu došli na sastanak sa entitetskim predsjednikom, koji ih je pozvao kako bi razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini. Odluku opozicije Dodik je ocijenio nedostatkom dijela političke odgovornosti i procjene. Opozicija poručuje da Dodik poziciju koristi za lične potrebe.

Published On 14 Feb 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO