Đurđevac: Lacković potukao HDZ i SDP

Na sjednici 20. februara Vlada je odlučila da će se prijevremeni izbori u tri grada i tri općine održati 23. marta (EPA)

Željko Lacković, donedavni gradonačelnik Đurđevca, uvjerljivo je pobijedio na današnjim prijevremenim lokalnim izborima te je već u prvom krugu dobio mandat za mjesto gradonačelnika, a premoćno je pobijedila i njegova Nezavisna lista za Gradsko vijeće.

Neslužbeni rezultati sa svih 16 biračkih mjesta potvrđuju Lackovićevu pobjedu s više od 60 posto glasova, čime je iza sebe ostavio najjače opozicijske kandidate Milicu Fuček (SDP) te Vladu Repa (HDZ).

Također, Lackovićeva Nezavisna lista premoćno je pobijedila ostalih devet kandidacijskih lista i, kako se čini, moći će sama kreirati novu vlast većinom u đurđevačkom 15-članom Gradskom vijeću. Prema neslužbenim podacima, Lackovićeva lista dobila je više od 42 posto, što je po Dhondtu dovoljno za većinu u Vijeću.

Budžet

Prijevremeni izbori raspisani su nakon što se gradonačelnik Lacković nije s opozicijskim strankama mogao dogovoriti oko donošenja budžeta za 2014. godinu i budžet nije usvojen u zakonskom roku. Vlada je stoga raspustila Gradsko vijeće i razriješila gradonačelnika i njihovog zamjenika.

Lacković je nakon današnje pobjede izjavio kako je poruka Đurđevčana vrlo jasna, a to je da žele promjene i da je bilo dosta „politikantstva“. Dodao je kako je očekivao ovakvu pobjedu i da je ovogodišnji budžet gotovo spreman. Pred okupljenim simpatizerima kazao je kako će biti dosta nepopularnih poteza no sve za dobrobit Đurđevca.

U nedjelju su održani prijevremeni izbori za članove gradskih i općinskih vijeća te gradonačelnike, načelnike i njihove zamjenike u tri hrvatska grada – Đurđevcu, Kutjevu i Glini, te trima općinama – Čavlima, Tuhelju i Zadvarju.

Vlada je 23. januara u tim gradovima i općinama raspustila zastupnička tijela te razriješila općinske načelnike, gradonačelnike i njihove zamjenike, budući da u zakonom određenom roku u tim lokalnim jedinicama nije donesen budžet niti odluka o privremenom finansiranju.

Na sjednici 20. februara Vlada je odlučila da će se prijevremeni izbori u ta tri grada i tri općine održati 23. marta.

Liste stranaka i koalicija

U Glini će se u nedjelju građani moći glasanjem izjasniti o sedam lista političkih stranaka i koalicija za 15 članova Gradskog vijeća te o dva kandidata za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika.

Kandidati su dosadašnji gradonačelnik Milan Bakšić (HSLS-HSU-SDP), sa zamjenikom Igorom Karaturovićem, te Ivo Žinić (HDZ-HSP AS-HSS), sa zamjenicom Marinom Cerjak.

Stanovnici Đurđevca i pripadajućih prigradskih naselja biraju gradonačelnika između šest kandidata – Željka Lackovića (nezavisni), Milice Fuček (SDP), Vlade Repa (HDZ), Darka Markača (A-HSS), Katarine Kovač (HNS, HSU, HSS) te Dražena Šemovčana (ABH, HSLS). Za 15-oročlano Gradsko vijeće kandidirano je deset lista.

Gradsko izborno povjerenstvo Kutjeva primilo je šest pravovaljanih kandidacijskih lista za mjesto gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika te osam kandidacijskih lista za 15 članova Gradskog vijeća.

Kandidati za načelnike

U Čavlama u Primorsko-goranskoj županiji za načelnika općine kandidirani su ispred koalicije SDP-HNS-HSS-ARS-HSU Željko Lambaša, koji je za načelnika u tom mjestu biran dosad u pet mandata, Perica Prpić ispred HDZ-a i Marko Sobotinčić ispred PGS-a. Članove Općinskoga vijeća birači će odabrati između šest kandidacijskih lista, i to koalicijske SDP-HNS-HSS-ARS-HSU, s liste Akcije mladih, HDZ-a, HSLS-a, HSP-a dr. Ante Starčevića i PGS-a. Općinsko vijeće Čavala ima 15 članova.

Birači u općini Tuhelj u Krapinsko-zagorskoj županiji načelnika biraju između tri kandidata: SDP-ovog Renata Ilića, zajedničkog kandidata HDZ-a, HSS-a, ZDS-a i HSLS-a i dosadašnjeg načelnika Milivoja Škvorca te nezavisnog kandidata Darka Medvedeca. Za Općinsko vijeće glasat će se o tri liste: SDP-ovoj, grupe birača s Medvedecom na čelu te zajedničkoj listi HDZ-HSS-ZDS-HSLS.

Općinsko vijeće nije izglasalo budžet za ovu godinu, jer je na posljednjoj sjednici u prošloj godini pet vijećnika koalicije HDZ-HSS glasalo za budžet, pet vijećnika iz redova SDP-a i nezavisnih bilo je protiv, a suzdržan je bio HDZ-ov vijećnik Darko Medvedec, koji je sada jedan od kandidata za načelnika. Općinsko vijeće Tuhelja ima 11 članova.

Na izborima u općini Zadvarje u Splitsko-dalmatinskoj županiji za dužnost načelnika i njegovog zamjenika prijavljena su po dva kandidata, dok će se za sedmeročlano općinsko vijeće nadmetati četiri kandidacijske liste.

Izvor: Agencije