Čavić: Vlast planira hapšenje opozicionara

Režim u RS-u priprema se da cjelokupni javni i institucionalni sistem upregne za potrebe vlastite predizborne kampanje, tvrdi Čavić (Anadolija)

Vlast na čelu s Miloradom Dodikom već od maja mogla bi početi s hapšenjima članova opozicijskih partija, ustvrdio je lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Ćavić, javlja agencija Anadolija.

U današnjem obraćanju novinarima u Banjoj Luci Čavić je naveo da te informacije dolaze iz vrha Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ali je odbio precizirati šta bi bili razlozi takvih akcija aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

Istakao je kako postoji i osnovana sumnja da na zahtjev SNSD-a Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a organizuje prisluškivanje političkih protivnika te da je u te aktivnosti direktno upleten i ministar unutrašnjih poslova.

Sporno imenovanje

Lider NDP-a osvrnuo se i na imenovanje novog direktora javnog servisa, Radio-televizije RS-a.

“Republika Srpska jedinstvena je u svijetu zbog nevjerovatne činjenice da je za v. d. generalnog direktora javnog servisa Radio-televizije RS-a imenovan Draško Milinović, šef Kabineta predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović, a ranije je tu funkciju obavljao i za Milorada Dodika. To znači da će RTRS nastaviti da bude servis jedne partije”, istakao je Čavić.

Prema njegovim riječima, režim u RS-u priprema se “da cjelokupni javni i institucionalni sistem upregne za potrebe vlastite predizborne kampanje, pri čemu SNSD, koristeći javna sredstva, opoziciju dovodi u neravnopravan položaj”.

Demanti MUP-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopćilo je da odlučno odbacuje optužbe predsjednika NDP-a Dragana Čavića o navodnom “planskom hapšenju članova opozicionih partija“, koje su čista neistina.

“Gospodina Čavića podsjećamo da je osnov za lišenje slobode nekog lica definisan Zakonom o krivičnom postupku RS-a, a to je prije svega postojanje osnova sumnje da je neko lice počinilo krivično djelo. U tom smislu, sva lica su jednaka kada je u pitanju postupanje policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, bez obzira na činjenicu da li pripadaju nekoj političkoj partiji ili ne”, stoji u reagiranju entitetske policije, koje prenosi agencija Fena.

Također, dodaju da najoštrije demantiraju navode predsjednika NDP-a kako dijelom MUP-a RS-a rukovodi neko drugi, a ne ministar. 

Izvor: Agencije