Nema kredita MMF-a bez pristanka na uvjete

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda napustila je Bosnu i Hercegovinu bez dogovora o novoj tranši kredita koja je trebala iznositi blizu 50 milijuna eura.

Proteklih dana vođeni su pregovori s bh. i entitetskim vlastima, ali nije postignut dogovor s Vladom bh. entiteta Republika Srpska, neslužbeno se doznaje, jer nije ispunila neke proračunske zahtjeve koje je tražio MMF.

Vlastima u Bosni i Hercegovini ostavljen je rok do kraja marta da pristanu na uvjete MMF-a kako bi se mogla deblokirati tranša kredita.

Agencija Anadolija navodi kako će samo proračun RS-a, ukoliko se ne dogodi neko čudo i dođe do produžetka kreditnog aranžmana između Bosne i Hercegovine i MMF-a, ostati uskraćen za najmanje 33 milijuna eura.

Vlasti RS-a optužuju MMF da je “prvi put jedna finansijska institucija nekoj državi kao uvjet za dodjelu kredita ispostavila i političke zahtjeve” te poručuju kako je to za njih neprihvatljivo.

Pri tome predstavnici Vlade RS-a u prvi plan stavljaju zahtjev za reformu radno-pravnog zakonodavstva, odnosno usvajanje novog Zakona o radu do svibnja ove godine.

Nisu ispunili obaveze

Ono što vlasti građanima prešućuju, podsjeća Anadolija, jeste činjenica su se entitetske vlade (RS i Federacija Bosne i Hercegovine) te Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u dodatnom Pismu namjera upućenom MMF-u 8. siječnja ove godine obvezale da će izmijeniti niz zakona, među kojima i Zakon o radu te Zakon o porezu na dobit, povećati trošarine na naftu i alkohol te promijeniti niz procedura, a sve u cilju produženja stand by aranžmana.

U pismu su dvije entitetske vlade navele kako su pripremile radne verzije Zakona o radu, priznavši da ga nisu usvojile u dogovorenom roku, a to je bio posljednji dan 2013. godine, jer im je “trebalo dodatno vrijeme za dijalog sa socijalnim partnerima i raspravu u parlamentu”.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović izrazila je uvjerenje da “još nije stavljena tačka na aranžman sa MMF-om, ali da RS želi da vidi koliko je MMF spreman prihvatiti realnost”.

“Vlada ne može da prihvatiti obaveze koje nije u stanju da provede, prije svega da bez saglasnosti socijalnih partnera donese u traženom roku Zakon o radu”, pravdala se Cvijanović.

Anadolija, na kraju, upozorava kako su pred vlastima RS-a daleko nepovoljnija kreditna zaduženja kod komercijalnih banaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije