BiH: Nove polemike o Zakonu o prebivalištu

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine okončao je u srijedu raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, koja je protekla u brojnim polemikama koje je izazvao predsjedavajući Kluba delegata bošnjačkog naroda Halid Genjac.

Genjac je zatražio da se zakon, zbog složenosti ponuđenih rješenja, iz hitne vrati u redovnu proceduru.

Rekao je da treba poštivati odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi sa glasanjem u Domu naroda o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana.

Ustavni sud, na zahtjev bošnjačkih delegata iz Stranke demokratske akcije, izjasnio se da zahtjev za razmatranje po hitnom postupku i sadržaj tog zakona nisu štetni po vitalni interes Bošnjaka ni ostalih naroda u Bosni i Hercegovini.

U RS-u utvrđen prijedlog

Genjac je kazao da su za povratnike, prema važećem zakonu, dovoljni samo dokumenti kojima se dokazuje identitet i prebivalište, dok se izmjenama podrazumijeva da povratnici moraju dokazivati i pravni osnov, odnosno da imaju stan ili kuću ili podstanarski status, čime se derogiraju ljudska prava.

Krstan Simić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata naglasio je da nadležni organi imaju puno pravo kontrole identiteta i prebivališta lica, sve s ciljem sprečavanja zloupotreba, kao i osiguravanje pravne, lične i imovinske bezbjednosti u Bosni i Hercegovini.

Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine smatra da je u BiH za donošenje važnih zakona, poput ovog, potreban kompromis i konsenzus te da nema proceduralnih mogućnosti da se zakon vrati u redovnu proceduru.

Martin Raguž iz HDZ-a 1990 apelirao je na delegate da smognu snage da prevaziđu političke tenzije i da pokušaju pronaći amandmanski način djelovanja.

Usvojene izmjene Zakona o Elektroprijenosu

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene i dopune Zakona o Elektroprijenosu. Tako je firma osnovana, a entitetima su otvorena vrata za popunjavanje budžeta sa 50 miliona eura, što je dio sredstava preduzeća. 

 

Prema izmjenama ovog zakona, državljani Bosne i Hercegovine mogu prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronski kod nadležnih organa, i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom.

U međuvremenu, Vlada bh. eniteta Republika Srpska utvrdila je Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu u RS-u te ga uputila u proceduru donošenja, ali će procedura biti obustavljena ukoliko se na nivou BiH usvoje izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović je izjavila: “Želimo da taj zakon bude donesen. Ako ne bude donesen, uvijek imamo svoju varijantu.”

“Bolje je da stvari budu adekvatno uređene u polovini zemlje, nego da ne budu nigdje adekvatno uređene. Htjeli smo da dođemo do dobrih rješenja. Ukoliko ne bude takvih dobrih rješenja na nivou Bosne i Hercegovine, onda ih mi donosimo sami za RS”, istakla je.

Mladen Ivanić iz Partije demokratskog progresa smatra da će ovaj zakon pasti jer nema većine za njegovo izglasavanje, pošto misli da će i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, uz SDA, glasati protiv zakona.

‘Moguća nova blokada Doma naroda’

Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke upozorio je da današnja rasprava vodi ka nekom novom obliku blokade Doma naroda, jer je ta rasprava obavljena na prošloj sjednici i procedura je završena.

Mehmed Bradarić iz SDP-a je kazao: “SDP nije talac Koalicije ‘Prvi mart’.”

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” pozdravila je spremnost većine delegata iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana vrate na usaglašavanje Kolegiju tog doma.

Iz Koalicije naglašavaju očekivanje da će nakon toga prijedlog Zakona ići u redovnu zakonodavnu proceduru gdje će se, kroz amandmanske intervencije, postojeći tekst moći prilagoditi i pružiti garancije zaštite statusnih prava povratnika, izbjeglih i raseljenih osoba.

Tri delegata u Klubu Bošnjaka i tri u Klubu Hrvata glasala su za zaključak, dok je pet delegata u Klubu Srba bilo protiv, a dva u Klubu Hrvata bila su suzdržana.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović pojasnio je da će zaključak biti na usaglašavanju na Kolegiju Doma naroda, a tek potom će se delegati izjašnjavati o samom zakonu. Zaključio je raspravu riječima da su svi delegati poslali javnosti poruke koje su i željeli.

Izvor: Agencije