Milanović: Želim podgrijati strasti BiH na putu ka EU

Milanović će s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom obići zapaljenu zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (Al Jazeera)

Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom u Mostaru, naglasio je da je „došao smiriti strasti u Mostaru kao simbolu multietničke sredine, bez želje da govori o unutrašnjim političkim pitanjima u BiH – ko je protestirao i s kojim motivima”, javlja Anadolija.

“Došao sam podgrijati strasti za jednu drugu temu, a to je evropska putanja BiH“, kazao je Milanović.

Na događaje koji su se dogodili protekle sedmice u BiH, Milanović gleda kao na “socijalni bunt“ koji je prisutan u cijeloj regiji.
“Ovo se ne bi dogodilo da je Evropska unija imala jasnu politiku koju želi u BiH“, rekao je Milanović.

Potom je podsjetio na tragična historijska zbivanja u prošlom stoljeću, kazavši da se ovom zemljom “šuta i napucava“, svjesno i nesvjesno već stotinu godina.

BiH treba pružiti šansu

“Šanse da se tako nešto ponovi, ne postoje“, rekao je Milanović.

Govoreći o perspektivama i nadama BiH, istakao je kako će se zalagati da BiH dobije jasnu evropsku perspektivu, bez cjepidlačenja o marginalnim stvarima, izmjenama i dopunama Ustava, koje BiH u ovom trenutku zbog političkih odnosa ne može postići.

“Na koji će način ova zemlja kontrolirano početi prilagođavati evropskim kriterijima ne želim govoriti, ali ovoj zemlji treba pružiti šansu“, kazao je Milanović.

Na kraju je rekao da će uložiti napore da zainteresira evropsku javnost za pitanje rješavanje situacije u BiH.

Hrvatski premijer jutros je doputovao u Mostar, gdje je, prije sastanka sa Vjekoslavom Bevandom, obišao zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koja je prekjučer zapaljena prilikom protesta.

Vučić sa Dodikom

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom i predsjednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Kako je najavljeno iz Vučićevog kabineta, on će sa liderima dvije najjače stranke u RS-u razgovarati o očuvanju stabilnost ovog bh. entiteta u „okolnostima krize“.

Vučić je od Dodika i Bosića tražio očuvanje jedinstva i političke stabilnosti ovog entiteta te osiguranje uvjeta da se svi problemi rješavaju demokratski, na izborima.

Dodik o protestima

Protesti koji su prije nekoliko dana počeli u Tuzli u petak su eskalirali u sukobe s policijom u više gradova BiH, a u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Bihaću zapaljene su zgrade vlasti.

Dodik je uoči sastanka sa Vučićem izjavio da nisu samo ekonomski i socijalni problemi razlog za nemire u više gradova Federacije BiH, već da je riječ o “projektu koji bi trebalo da eskalaciju događaja iz FBiH na neki način transferiše prema Republici Srpskoj”.

Prema njegovim riječima, to će biti i jedna od glavnih tema njegovog današnjeg sastanka u Beogradu s Vučićem.

Izvor: Agencije