Šehić za AJB: Vlast bez socijalne osjetljivosti

Tuzla, 20:10

Gostujući u programu Al Jazeere Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle poručio je kako se na primjeru tuzlanskih nemira jasno vidjelo da “vlast ne pokazuje dovoljnu socijalnu osjetljivost za radnike i građanstvo”. Ono što se dogodilo po njemu je “posljedica pljačkaške i kriminalne privatizacije u kojoj se vodilo više računa o imovini, nego o ljudima”.

“Kad ljudi žive na rubu siromaštva, a glad kuca na brojna vrata, jasno je da slijedi akcija kako bi se riješili problemi koji se gomilaju godinama”, smatra Šehić.

Po njemu, sve što se dogodilo je “dokaz da institucije ne rade svoj posao, jer se nije razgovaralo s ljudima”.

“U prvom redu je odgovornost na državi, jer nije onemogućila poslodavcima da ne plaćaju ljudima plate i doprinose”, upozorio je Šehić, te napomenuo kako je policija smjela koristiti silu kao krajnje sredstvo.

“Možda će Bosnu i Hercegovinu ujediniti jedna činjenica – gladan stomak isto reaguje, a nema bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog stomaka”, slikovito je poručio Šehić.

 


Tuzla, 19:00

Glasnogovornik policije Tuzlanskog kantona Izudin Šarić potvrdio je večeras kako su neredi u Tuzli stavljeni pod kontrolu.

Prema posljednjim informacijama, uhapšeno je 27 osoba, protiv kojih će biti poduzete odgovarajuće mjere.

“Danas su u neredima povrijeđene 23 osobe, od čega je 17 policajaca i šest građana”, kazao je Šarić i dodao da je oštećeno 11 službenih vozila.

Šarić je potvrdio kako za sutra nisu najavljeni nikakvi novi protesti, te da će policija sankcionisati sve one koji budu remetili javni red i mir.


Tuzla, 18:00

Situacija u Tuzli se smirila, a najveći broj demonstranata se razišao, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Kurić.

Prenosi kako policija i dalje čuva zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, no svjetla su u kancelarijama pogašena, što znači da su ministri uspjeli otići kući.

Prema policijskim izvorima, tokom i nakon protesta uhapšena su 24 lica, njih 22 je povrijeđeno, a oštećeno je desetak vozila parkiranih ispred zgrade Vlade.

Nezadovoljni Tuzlaci najavili su nastavak demonstracija i, kako prenosi Arduana Kurić, tvrde kako su “spremni ići do kraja”.

Građani koji su dali podršku ogorčenim radnicima najavili su da će i sutra izaći na ulice, kako bi, potvrdili su, pokušali nešto promijeniti.

 


Tuzla, 17:45

Predsjednik sindikata radnika „Polihema“ Sakib Kopić potvrdio je kako su, među 22 uhapšene osobe, uglavnom tinejdžeri, čak i žene s djecom od pet godina.

„Uhapsili su i mene, iako sam samo sjedio na cesti. Svi smo privedeni u policiju, a niko nam nije rekao zašto smo privedeni“, rekao je Kopić u telefonskom razgovoru sa novinarom Anadolije iz Policijske stanice u Tuzli.

Potvrdio je i kako su tuzlanski specijalci teško pretukli Aldina Širanovića, pokretača Facebook grupe „Udar“, koji je govorio ispred okupljenih građana i radnika.

„Njega su polomili specijalci. Svjedočio sam kad je jedan specijalac rekao da će momka sa megafonom polomiti. Umjesto da ga pošalju u bolnicu, oni su ga uveli na ispitivanje“, rekao je Kopić i dodao da su specijalci dobili naređenje da „pometu radnike i građane“.

„Dobili su naređenje da nas uklone, i to je to. Onda je krenula masovna tuča. Ima dosta povrijeđenih. Gledao sam dijete od 15 godina koje je bilo svo krvavo. Strpan je u jedan autobus i nisu mu dali da izađe. Ljekari su htjeli da mu pruže pomoć, ali nisu imali ključa. Nisu dozvolili da mu se ukaže pomoć i izađe“, dodao je.

Na pitanje je li tačno da su i demonstranti napadali policiju i bacali kamenje, Kopić je otvoreno potvrdio da je bilo i takvih situacija.

„Stao sam ispred specijalaca da pogode mene. Branio sam policiju od naroda. Nismo bili za taj način, ali sukob su iscenirali specijalci. Njima su premijer Sead Čaušević i ministar policije Izudin Šarić dali naređenje da udare na narod i oni su krenuli sa svih strana da nas razbijaju“, zaključio je Kopić.


Tuzla, 17:20

Prema posljednjim informacijama, u Hitnu službu Doma zdravlja Tuzla do sada je primjeno 18 povrijeđenih osoba, potvrdio je glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić, te dodao kako povrijeđene osobe uglavnom imaju lakše do srednje lakše povrede, koje su nanijete čvrstim predmetom, najvjerovatnije kamenicama.

“Primili smo i dva policajca kojima su utvrđene kontuzije, odnosno blagi prijelomi i oni su upućeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla”, naveo je Nišić.

Protesti u Tuzli su stavljeni pod kontrolu i uspostavljen je saobraćaj.


Tuzla, 17:10

“Neredi u Tuzli su pod kontrolom i uspostavljen je saobraćaj koji je bio prekinut”, potvrdio je Agenciji Fena glasnogovornik MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Prema posljednjim informacijama, dodao je on, do sada su uhapšene 22 osobe, koje su, prema procjeni policije, remetile javni red i mir.

“Povrijeđeno je i pet policajaca. Od toga su dvojica zadobila teže povrede”, naveo je Šarić i dodao da je oštećeno dosta službenih i privatnih vozila.


Tuzla, 17:00

Predstavnici radnika potvrdili su novinarima kako je tokom protesta uhapšeno 12 radnika, te desetak građana koji su im se pridružili na protestima. Uhapšeni su, navodno, trenutno u Policijskoj stanici Tuzla, gdje čekaju na kriminalističku obradu.


Sarajevo, 16:45

Manja grupa aktivista okupila se ispred Vlade Kantona Sarajevo u znak podrške demonstrantima u Tuzli. Aktivisti tvrde da situaciju dodatno pogoršava hapšenje organizatora protesta u Tuzli.

Nihad Aličković obratio se medijima u ime građana koji su se u 16 sati okupili ispred zgrade Vlade Kantona.

Nakon saznanja o hapšenju aktivista u Tuzli, uputio je poziv na proteste ispred Vlade Kantona Sarajeva, te na svim trgovima u svim gradovima u Bosni i Hercegovini, u četvrtak u 13 sati.


Tuzla, 16:30

Veliki broj pripadnika policije, među njima i specijalaca, čuva zgradu Vlade Tuzlanskog kantona od ogorčenih radnika Dite, Polihema, Guminga i Konjuha, nezaposlenih građana i članova sindikata firmi koje su u stečaju, a koji su prethodno probili policijski kordon i upali u Vladinu zgradu, javljaju mediji.

“Ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona situacija je trenutno pod kontrolom i nema nikakvih incidenata”, povrdio je agenciji Fena glasnogovornik MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Prohić: Ovo se trebalo davno dogoditi

Po svim psihološkim teorijama, socijalni bunt je trebao davno da se dogodi, komentarisao je za agenciju Anadolija politički analitičar Ibrahim Prohić događanja u Tuzli.

On objašnjava da je bunt bio očekivan, s obzirom na „objektivne parametre i pokazatelje i stanje individualne egzistencije najvećeg broja građana u BiH“.

„Pitanje koje se postavlja jeste zašto do nemira ne dolazi ili zašto nije ranije došlo do njih. Objašnjenja nalazim u tradiciji, u trajanju ratne traume, u manipulaciji i indoktrinaciji koja je još jaka“, rekao je Prohić i najavio kako je „ovo godina kad će nemira biti više nego do sada“.

“Angažirana su dva tima specijalne policije i redovni policajci PU Tuzla. Imamo informaciju da je jedan policajac povrijeđen, kao i jedan kamerman, a jedna osoba je privedena”, kazao je Šarić.

U toku je uspostavljanje saobraćaja na raskrsnici na Slatini u blizini zgrade Vlade TK-a, koja je bila blokirana.

“Cilj nam je da u skladu sa zakonom uspostavimo javni red i mir, kako bismo zaštili imovinu ostalih naših građana”, naglasio je Šarić.

Potvrdio je kako se “blizu 350-400 građana trenutno nalazi ispred zgrade Vlade TK-a”.


Tuzla, 16:25

“U Hitnu službu Doma zdravlja Tuzla do sada se javilo 10 povrijeđenih osoba u neredima”, potvrdio je glasnogovornik te zdravstvene ustanove Adis Nišić.

Dodao je kako su povrijeđeni pripadnici MUP-a i učesnici demonstracija, te da se uglavnom radi o povredama glave od kamenica, prenose federalni mediji.

“Među povrijeđenima se nalazi i jedan dječak koji je imao povrede glave, blaža krvarenja i ogrebotine. Hitna služba mu je ukazala prvu pomoć, te ga poslala na dalje pretrage”, naglasio je Nišić.


Tuzla, 16:05

“Ogorčeni radnici poručuju kako neće otići ispred Tuzlanske vlade sve dok im se neko ne obrati. Među demonstrantima su i radnici Dite, koji plaću nisu dobili od januara prošle godine i koji traže svoja zaostala primanja, ali i garancije da će im biti uplaćeni doprinosi. Očajni su i, kako kažu, spremni na sve”, javlja Al Jazeerina reporterka Arduana Kurić.

Kukić: Još ne postoji kritična masa

Sociolog Slavo Kukić smatra da samo socijalni bunt može promijeniti stanje stvari u BiH.

„Još ne postoji kritična masa za promjenu čipa najvećeg dijela bh. stanovništva. Drugim riječima, to stanovništvo se još može manipulirati tehnologijom kojom ga se kontrolira zadnjih četvrt stoljeća, tehnologijom etničkih krvnih zrnaca“, ukazuje Kukić.

Po njemu, „istina je da su pretpostavke za socijalnu eksploziju sve snažnije i da se ta eksplozija može očekivati u narednom periodu“.

Upravo su se radnici Dite posljednih pola godine okupljali svake srijede pred zgradom Vlade, zahtijevajući da se ne dozvoli odlazak firme u stečaj, pa je iz tih protesta proistekao današnji bunt nezadovoljnih Tuzlaka.

“Slično je i u Konjuhu, kao i u druga tri preduzeća i svi su se solidarisali kako bi pokušali naći rješenje. Priključila im se i grupa građana, među kojima su i mladi nezaposleni ljudi. Svi oni traže promjene, jer je ovdje nezaposleno 45 posto ukupnog stanovništva”, javlja Arduana Kurić.

Radnici od Kantonalne vlade traže da im isplati jednokratnu pomoć, osigura uvezivanje radnog staža uplatom doprinosa i pravo na liječenje.

Istovremeno, zahtijevaju i stvaranje uvjeta za normalan život i zapošljavanje mladih, čiji je broj na berzama rada sve veći.


Tuzla, 15:00

Razbijeni prozori, gusti dim od zapaljenih guma i pobacani kontejneri današnja su slika s tuzlanskih ulica.

U jednom trenutku došlo je do eskalacije, kada su demonstranti počeli bacati kamenje na zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, usljed čega su razbijena prozorska stakla na objektu.

Prema riječima očevidaca, u sukobu demonstranata i policije bilo je i povrijeđenih, a, navodno, stradale su i žene, pa i tinejdžeri koji su se našli na protestu. 

Prije toga okupili su se pred Kantonalnim sudom. Među okupljenim demonstrantima su i ljudi koji su dobili otkaze ili su proglašeni tehnološkim viškom.

Sve je veći broj učesnika protesta, nezadovoljnih radnika i građana u Tuzli i trenutno ih je najmanje 2.000, a cijeli dio grada je blokiran, javlja Fena.

Policija čuva ministre

Protesti su počeli jutros, kada su predstavnici sindikalnih organizacija nekadašnjih privrednih giganata, zatim Facebook grupa “50.000 ljudi na ulice za bolje sutra“, predstavnici Udruženja nezaposlenih TK-a te brojni penzioneri i građani blokirali prilaze Sudu i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Kasnije su proteste nastavili ispred Vlade TK-a, kako bi izrazili nezadovoljstvo trenutnom situacijom u Kantonu.

U jednom trenutku učesnici protesta upali su u zgradu Vlade, zbog čega su intervenirali pripadnici policije, a tom prilikom povrijeđen je kamerman RTV Slon iz Tuzle. Ekipa je pratila proteste nezadovoljnih radnika i nezaposlenih, te je, kada je probijen policijski kordon, kamerman ušao u zgradu kako bi snimio radnike. Tada ga je pripadnik MUP-a TK, koji je radio na osiguranju, udario pendrekom u predjelu glave.


[Anadolija]

Više od stotinu pripadnika specijalnih jedinica policije stiglo je pred zgradu Vlade kako bi čuvali ministre.

Građani okupljeni ispred Vlade uzvikivali su kako se bore za osnovna ljudska prava, te da niko neće izaći iz zgrade.

Saopćenje Vlade TK-a

Povodom protesta građana ispred zgrade Vlade TK-a, koji su još u toku, saopćenjem se oglasila i Vlada Kantona.

“Svjesna problema sa kojima se suočavaju radnici fabrika ‘Dita’, ‘Konjuh’, ‘Polihem’ i ‘Poliolchem’ Vlada Tuzlanskog kantona ističe da je kao i do sada spremna na dijalog, ali podsjeća da je rješavanje ove dugogodišnje problematike potrebno pokrenuti u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća, u kojem ravnopravno učestvuju predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade TK.

Kroz zaključke ovog tijela Vlada Tuzlanskog kantona će preuzeti rješavanje onog dijela zahtjeva koje objektivno i zakonski može i smije riješiti.

Naime, spomenute firme nalaze se u različitim statusima. ‘Dita’ je privatna firma u predstečajnom postupku, koju su, nakon privatizacije, radnici kao vlasnici kapitala prodali LORI. ‘Konjuh’, također, posluje sa 100 posto privatnog kapitala.

Rješenje za ‘Polihem’ je ‘dizajnirala’ Federalna agencija za privatizaciju još 2002. godine, a kao rezultat nastao je ‘Poliolchem’, društvo sa 100 posto privatnim kapitalom, a ‘Polihem’ je završio u stečaju.

Iz ovoga je lako vidjeti da se radi o problemima nastalim prije 10 i više godina, za koje je ova Vlada u protekle tri godine nastojala iznaći moguća rješenja.

Budući da se Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine za Tuzlanski kanton ogradio od istupa i aktivnosti pojedinca i grupa, Vlada TK poziva nezadovoljne radnike da svoje aktivnosti i ostvarenje svojih prava traže putem institucija sistema sindikalnog organizovanja i djelovanja sa kojima Vlada ima kontinuirano dobru saradnju“, navodi se u saopćenju Vlade TK-a.

Tokom posljednje sjednice skupštine Tuzlanskog kantona radnici su protestirali pred Skupštinom, tražeći da se na dnevni red uvrsti i pitanje njihovih firmi. Vlada to nije učinila.

Izvor: Al Jazeera i agencije