RS: Strah od hidroelektrana u NP Sutjeska

U Narodnoj skupštini Republike Srpske očekuje se glasovanje o Prijedlogu prostornog plana za područje “Nacionalni park Sutjeska”, koji predviđa gradnju malih hidroelektrana.

Plan je izazvao revolt oporbe i nekih nevladinih organizacija. Aktivisti za očuvanje prirode tužili su resorno Ministarstvo.

Tvrde da će uništiti park, brojne endemske vrste, ali i jedinu netaknutu europsku prašumu.

Četiri od ukupno šest malih hidroelektrana planirano je u Nacionalnom parku Sutjeska. Ovaj park uz rijeke, kanjone i glečerska jezera obuhvaća i posljednju prašumu u Europi, Perućicu.

I bez stručnih studija mještani ovog područja znaju vrijednosti koje se dovode u pitanje.

Aktivisti: Ne štete, nego katastrofa

“Ovo je čist zrak, čista priroda. Ovo bi bilo šteta upotrijebiti u hidrocentrale. E sad, da li je ta protočna hidrocentrala štetna ili hidroakumulacija, to je posebna priča”, kaže Munim Kovačević iz sela Tođevac u općini Foča.

Aktivisti osam nevladinih organizacija tvrde da ne treba govoriti o štetama, riječ je o katastrofi.

Na samo kilometar zračne linije od Perućice planirana je gradnja jedne hidroelektrane. Inžinjeri su već obišli ovo područje, a aktivisti pokrenuli kampanju ‘Bitka za Sutjesku’.

“Mislimo da se jednostavno veoma neozbiljno pristupa ovakvim planovima. Nacionalni park ‘Sutjeska’ je, ustvari, najvažnije prirodno područje koje imamo u Bosni i Hercegovini. Jednostavno, sve što nam je važno i rijetko nalazi se tamo”, kaže Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke.

Entitetskim Zakonom o nacionalnim parkovima zabranjena je bilo kakva gradnja, osim za potrebe parka.

Međutim, Vlada je naknadnim izmjenama utvrdila izuzetak. Gradnja energetskih i drugih objekata je dozvoljena ako je riječ o javnom interesu, te ako ima suglasnost Vlade, javlja iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Iz resornog Ministarstva samo priopćenje. Prije rasprave u Narodnoj skupštini ne odgovaraju na drugi način. Tvrde da planirane hidroelektrane neće narušiti floru i faunu Sutjeske. 

“Sa koncesionarom je zaključen ugovor o izgradnji šest malih HE, od čega su četiri na području Nacionalnog parka, sve u drugoj i trećoj zoni zaštite. Ono što male HE na rijeci Hrčavki čini ekonomski isplativim i ekološki održivim jeste činjenica da se trasa cjevovoda, odnosno tunela za vodu, u potpunosti poklapa sa trasom uskotračne pruge koja je ranije prolazila ovim područjem, što znači da se građevinski radovi svode na minimalne i neophodne”, stoji u priopćenju.

Oporba: Laž i prevara, radi se o interesu 

Takva pojašnjenja Centar za životnu sredinu ne prihvaća.

“Kod zoniranja su uzeti u obzir prijedlozi zoniranja od strane investitora malih hidroelektrana, što je apsurd”, objašnjava Nataša Crnković.

Oporba, također, smatra cijelu priču apsurdnom. Tvrde da se iza ovih planova krije mnogo više.

Male hidroelektrane u tom području su, kažu, neisplative, jer bi entitet imao zaradu od blizu 150 tisuća eura godišnje, a šteta je mnogo veća.

“Ono što radi vlast čitavih osam godina jeste jedna bjesomučna rasprodaja prirodnih resursa, pravdajući to nekim velikim investicijama i nekim dotokom inostranog kapitala. Međutim, to je sve u suštini jedna velika laž i jedna velika prevara. Radi se o interesima pojedinaca iz Republike Srpske”, smatra Aleksandar Golijanin, zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a.

Aktivisti najavljuju nastavak borbe protiv hidroelektrana. Podsjećaju na to da je Nacionalni park ‘Sutjeska’ članica federacije Europark, koja okuplja 400 najljepših prirodnih područja u Europi, bogatih biljnim i životinjskim svijetom, ali i kulturno-povijesnim spomenicima.

Izvor: Al Jazeera