Slovenija i Hrvatska okovane ledom

Zbog snijega i leda, u ponedjeljak u Sloveniji i dalje vladaju vanredne prilike u saobraćaju i opskrbi električnom energijom, zatvoren je veliki broj školskih ustanova i procjenjuje se da je četvrtina domaćinstava trenutno bez struje.

“Stanje nije dobro, radi se o prirodnoj katastrofi većih razmjera”, rekao je u ponedjeljak, nakon sastanka sa službama zaduženim za rješavanje situacije, ministar odbrane Roman Jakič.

On je kazao da se procjenjuje kako je bez struje trenutno oko četvrtina domaćinstava u raznim dijelovima države, odnosno oko 240.000 ljudi, a sanacija stanja mogla bi potrajati danima, pa i sedmicama.

Vlada je zatražila pomoć Evropske unije – generatore koje bi rasporedila na najugroženijim područjima, o čemu iz Postojne izvještava Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

“Dio agregata je stigao, za sada 27 agregata iz Češke, Austrije i Njemačke, iako je i Hrvatska, koja i sama ima problema s električnom energijom, ponudila pomoć”, izvijestila je Jasmina Kos i dodala da bi ostatak trebao stići tokom današnjeg dana ili narednih dana.

Procjenjuje se da je u cijeloj Sloveniji ovo ledeno nevrijeme srušilo oko 500 tona kablova dalekovoda, što znači da će popravci biti vrlo dugotrajni, izvještava reporterka Al Jazeere.

Led je srušio oko 500 tona nosivih stupova dalekovoda, a stanje djelomično ublažava postavljanje agregata za struju.

U prekidu je saobraćaj na velikom dijelu regionalnih cesta te neke željezničke pruge, međunarodni vozovi saobraćaju sa zakašnjenjima, a uz velike teškoće odvija se i lokalni autobusni promet.

Gorski kotar bez struje

Bez električne energije je i veći dio Gorskog kotara. Led i snijeg okovali su dalekovode i odsjekli to područje od ostatka elektroenergetskog sistema Hrvatske, izvijestila je Ana Mlinarić, reporterka Al Jazeere.

Strujom se opskrbljuju pomoću tri hidroelektrane. Polovina stanovnika tog kraja i dalje nema električnu energiju.

Dio kućanstava dobit će je večeras i sutra, ali sve dok se led ne otopi, poručuju iz Hrvatske elektroprivrede, stanje se neće u potpunosti normalizirati.

Od jutra su na terenu ekipe Hrvatskih cesta, šuma i vatrogasci koji raščišćavaju prometnice.

Drveće uz ceste okovano je nekoliko centimetara debelim ledom, zbog čega pucaju grane.

Vojvodina pomaže evakuisanima

Vlada Vojvodine osigurala je pomoć za osobe koje su, zbog vremenskih neprilika proteklih dana, evakuisane sa puteva i privremeno smještene u Bačkoj Topoli, Subotici i drugim opštinama u pokrajini, saopštio je Biro pokrajinske vlade za odnose s javnošću.

Pomoć, koja se sastoji od prehrambenih proizvoda i sredstava za ličnu higijenu, osigurana je preko pokrajinske Direkcije za robne rezerve a isporučuje se posredstvom Crvenog krsta Vojvodine.

Situacija izazvana vremenskim neprilikama u Vojvodini polako se smiruje, a iz zavijanih kolona je tokom prethona dva dana evakuirano 860 ljudi. Tokom noći je izvučeno i posljednje vozilo blokirano sniježnim nanosima, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Ostavljeni automobili

Načelnik u Sektoru za vanredne situacije Srbije Goran Nikolić je potvrdio kako ostaje još da putarske službe na više pravaca u Vojvodini očiste nanose snijega kako bi se saobraćaj normalizirao, prenosi Agencija Anadolija.

“Autoput Novi Sad – Subotica je i dalje u blokadi. Očekuje se da tokom dana bude otvoren za saobraćaj”, rekao je Nikolić, istakavši da su sva vozila izvučena i da oni koji su ostavili svoja vozila dolaze po njih.

On je potvrdio kako je bilo slučajeva da su obijani ostavljeni automobili.

“Nažalost, postoje takva sporadična dešavanja”, naveo je Nikolić.

MUP Srbije je u nedjelju saopćio da su, usljed jakog vjetra, čiji su udari bili olujne jačine, a u južnom Banatu i orkanske snage, najugroženiji putni pravci u srednjebanatskom, južnobanatskom, južnobačkom i braničevskom upravnom okrugu.

Evakuacija ugroženih

U saopćenju se navodi da je vanredna situacija na snazi u Zrenjaninu, Pančevu i Kanjiži.

Usljed teške situacije na putevima u Vojvodini u evakuaciju ugroženih građana bile su uključene sve snage MIP-a, Vojske Srbije, Ministarstva saobraćaja i zdravstvenih službi.

Tokom nedjelje je iz ugroženih područja spašeno i zbrinuto 860 ljudi.

Usljed jakog vjetra i visokih snježnih nanosa, čija visina dostiže i pet metara, saobraćaj je obustavljen na autoputu E 75 u oba pravca od Subotice do Novog Sada.

Kod Feketića i Bačke Topole u noći između subote i nedjelje iz kolone od približno 200 vozila je zajedničkim naporima vatrogasaca, Žandarmerije i Vojske Srbije evakuirano i zbrinuto blizu 800 građana.

Helikopterima MUP-a i Vojske Srbije evakuirane su 172 osobe.

Na putu M 22 između Bačke Topole i Subotice je, zbog prevrtanja šlepera bugarskih registarskih tablica, došlo do zastoja i stvaranja kolone od približno 100 vozila u oba smjera.

Poteškoće željeznica

Auto-moto savez Srbije je saopćio da su pojedini pravci u Banatu i Srenjebanačkom okrugu zbog jakog vjetra i sniježnih nanosa i dalje neprohodni, ali da se tokom dana očekuje poboljšanje vremenskih uslova.

Zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uslova zatvorena je riječka pruga između Ogulina i Rijeke, te će izostati putnički vozovi na relacijama Rijeka-Moravice-Ogulin, saopćili su u ponedjeljak ujutro iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

U HŽ-u ističu kako, zbog izuzetno teških vremenskih uslova u Austriji i Sloveniji, promet vozova u međunarodnom željezničkom putničkom prijevozu teče iz smjera Slovenije s većim zakašnjenjima.

Izvor: Al Jazeera i agencije