Beograđani sumnjaju u sigurnost hrane

Sigurnost i kontrola hrane oblast je u kojoj Srbija nastavlja uspoređivanje i usklađivanje domaćih zakona sa standardima Evropske unije.

Screening je počeo danas u Briselu i trajat će slijedećih pet dana. Koliko je u Srbiji hrana sigurna i šta još s tim u vezi mora biti učinjeno do ulaska u Uniju istražuje Jelena Milutinović, Al Jazeerina reporterka.

Različite informacije

Zbog različitih informacija o sigurnosti hrane, kupci u Srbiji su nepovjerljivi.

“Od oka, što kažu, kad pogledam, onda vidim da li je dobro ili nije… Isto kod suhomesnatih proizvoda – tu ništa nije dobro, ali morate da kupite, ne možete da kažete – ‘Neću!'”, kaže Vladan iz Beograda.

Njegov sugrađanin Milosav smatra da inspekcija radi, ali da ne može gotovo ništa uraditi jer više ima prevaranata nego inspekcije.

Nepovjerenje je još jače zbog nedavnih afera. Aflatoksin u mlijeku i nedostatak voća u voćnim sokovima samo su posljednje otkrivene.

Nadležni tvrde da razloga za brigu nema, jer je hrana u Srbiji sigurna.

Nepropisno deklarisanje robe

Ipak, u Udruženju potrošača smatraju da je problem kontrola, ali i kvalitet koji je, kako kažu, često daleko od evropskih standarda.

Kažu, roba se ne deklariše propisno, a inspekcijske službe nisu dovoljno brojne i ažurne.

“Ja mislim da je ovo Balkan. Mi nismo edukovani kao potrošači, a ni inspekcije nema toliko da može da kontroliše sve proizvode . Mi imamo situaciju, recimo, da u Evropskoj uniji zamrznuto meso može se čuvati šest meseci a kod nas godinu dana”, ističe Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača.

Srbija još nema krovnu instituciju koja građanima Srbije može garantovati ispravnost i visoki kvalitet hrane. Odavno najavljivana, Nacionalna laboratorija za kontrolu hrane još ne radi.

“Laboratorija je tu. Već četiri godine u Zemunu je zgrada u koju je uloženo 15 miliona evra. Ona ima i zaposlene, ali se ovde još ništa ne testira. Čeka se da bude potpuno opremljena i akreditovana”, izvještava Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

Praćenje putem video zida

Nadležni obećavaju da će se to dogoditi, ali poslije izbora.

“Nakon formiranja nove vlade, nove skupštine biće donet novi zakon o bezbednosti hrane. Nakon toga Nacionalna laboratorija će moći da počne sa radom”, kaže Dragan Glamočić, srpski ministar poljoprivrede.

Screening o sigurnosti hrane u Briselu prate putem videozida predstavnici Ministarstva, inspekcije i potrošača.

Osim samog donošenja zakona o sigurnosti hrane, pred Srbijom je, smatraju udruženja potrošača, još teži ispit – primjena propisa koji važe u Evropskim zemljama.

Izvor: Al Jazeera