Hrvatska uvodi energetski neovisne škole

U Hrvatskoj se provodi projekt energetski neovisne škole.

Projekt podrazumijeva osnovnu školu koja ne troši, već proizvodi vlastitu električnu energiju. Za grijanje bi plaćala nula eura i još državi uštedjela novac.

Ekološki entuzijasti iz malog mjesta pokraj Splita na dobrom su putu da svoj plan i ostvare, a od države traže minimalnu pomoć.

Koje su biljke jestive? Šta je vrt? Kako štedjeti energiju?

Već od prvog razreda učenici Osnovne škole “Ostrog” u Kaštel Lukšiću pokraj Splita znaju šta znači brinuti se o prirodi, izvještava Jasmina Kos, reporterka Al Jazeere.

Staklenik, ali i maslinik, pa i botanički vrt s više od 1.200 biljnih vrsta, koji je jedini hrvatski spomenik prirodne arhitekture, održavaju samo učenici i zaposlenici škole.

Energetska neovisnost

A sada žele otići i korak dalje – postati jedna od prvih energetski neovisnih škola u svijetu. Plan imaju.

“Zamjena rasvjete LED rasvjetom, na tome ćemo uštedjeti 80 posto električne energije”, ističe Nevenka Maras, direktorica OŠ “Ostrog”.

To je samo početak. Uskoro će cijeli krov prekrivati solarni paneli. Na taj način škola neće trošiti, već proizvoditi električnu energiju i tako godišnje zarađivati i do četiri hiljade eura.

“Novac ostaje školi. On bi se trebao upotrebljavati za daljnje mjere energetski neovisne škole ‘Ostrog’, a onda s druge strane, kad zatvorimo taj krug, on će ići za poboljšanje uvjeta rada u našoj osnovnoj školi”, dodaje direktorica Maras.

Kominu od maslina sa 170 stabala koje imaju u dvorištu i grančice drugog drveća iskoristit će za grijanje. Tako će skupo i za okoliš štetno lož ulje zamijeniti ekološki prihvatljivim i besplatnim gorivom, koje će sami proizvoditi.

Promjena rasvjete

Za prvu fazu projekta prikupili su blizu 20 hiljada eura. Nešto je donirala lokalna zajednica, no većim dijelom novac su prikupili groundfundingom – preko stranice indiegogo.com – međunarodne  platforme za grupno finansiranje.

“Mislim da će to biti dovoljno za fotonaponsku elektranu i jednim dijelom nadam se da ćemo uspjeti isfinancirati promjenu rasvjete”, vjeruje Ante Gotovac iz Energetske zadruge Kaštela.

No, kako bi počeli ozbiljno štedjeti novac iz državnog budžeta, ministarstva obrazovanja i graditeljstva trebaju ispuniti svoje obećanje i popraviti krov koji prokišnjava.

Za ostalo će se, kažu, sami izboriti. A kad dovrše ovu, potrudit će se da u Hrvatskoj zaživi još štedljivih ekoškola.

Izvor: Al Jazeera