Najavljena evakuacija ugroženih od poplava

U slučaju potrebe Hrvatska vojska obećava da će za sat vremena angažirati još 1.000 vojnika i dodatnu mehanizaciju (Daniel Kasap / Pixsell)

Poplavljeno područje Sisačko-moslavačke županije obišao je u nedjelju hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je nakon toga novinarima rekao da vijesti nisu dobre i da je moguća evakuacija stanovnika, poručivši kako je potrebno pronaći neki bolji model obrane od poplava.

“Prema onome što sam čuo i vidio, vijesti nisu baš dobre. Očekuje se još vode i moramo biti spremni i na moguću evakuaciju stanovnika. Svi koji stoje na raspolaganju – Hrvatske vode, vojska, vatrogasci i ostali, dat će sve od sebe da se stanje normalizira. Ove se stvari ponavljaju i pitanje je možemo li financijski pratiti svu tu infrastrukturu i toliko ulagati, ili naprosto neka područja evakuirati, građane osigurati i nakon toga im nadoknaditi štetu”, rekao je Milanović.

Istaknuo je da se takve stvari svugdje događaju i da je potrebno pronaći neki bolji model obrane od poplava.

Pronaći bolji model

“Bit ćemo ljudima na raspolaganju, ali to će se i ubuduće događati. Dakle, moramo pronaći neki bolji model od ovoga. Mnogo se ulaže u zaštitu od voda, ali to još nije dovoljno. Isplativije je graditi nasipe tamo gdje je ugroženo više ljudi i gdje je više života”, dodao je Milanović.

Prema njegovim riječima, ponekad nije problem u novcu, jer postupak javne nabave dovodi do toga da se netko žali i onda propustite cijelu sezonu i mora se čekati godinu dana za radove.

“Već ima ugovorenih poslova za oko pola milijarde kuna [blizu 70 milijuna eura], ali to još nije dovoljno. Nitko nije dovoljno bogat da problem poplava trajno riješi”, ukazao je Milanović.

Glavni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić potvrdio je da voda stagnira i počinje opadati, ali zabrinjavaju moguća kiša, najavljena u Sloveniji, kao i mogući porast Save.

Kako je rekao, na sisačkom području više ne bi trebalo biti novih voda, jer Kupa opada.

Vatrogasci brane kuće

Na velikogoričkom području i dalje traje borba s poplavama, posebice na području vodotoka rijeke Odre, koja se od Valeševca počela vraćati prema Čičkoj Poljani, gdje vatrogasci brane kuće, a stanovništvo je u pripravnosti.

Tridesetak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava na tom području postavljaju vreće za obranu najugroženijih kuća, ali stanje još nije alarmantno, doznaje se od zapovjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josipa Novosela.

Zasad je najugroženije područje općine Orle i sela Čička Poljana, jer je velečevečko polje puno vode, koja ne otječe prema Kupi, već se vraća natrag.

Stanovništvo nije evakuirano, ali Stožer za zaštitu i spašavanje upozorava mještane da budu u pripravnosti.

Izvor: Agencije