Juratović: Granice BiH ostaju nepromijenjene

Josip Juratović: Europska unija neće dopustiti promjene granica, jer bi to značilo kaos u cijeloj Europi (Pixsell)

Sadašnja kriza u Bosni i Hercegovini neće dovesti u pitanje opstanak te države, jer Evropska unija neće dopustiti nikakvo mijenjanje njenih granica, izjavio je u nedjelju u Sarajevu zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, na kraju višednevne posjete Bosni i Hercegovini.

Tokom boravka u toj državi sastao se s predstavnicima političkih stranaka, ali i građanima koji učestvuju u radu plenuma na kojima se pokušavaju artikulirati interesi sudionika višednevnih protesta.

“Granice Bosne i Hercegovine ostaju. Europska unija neće dopustiti promjene granica, jer bi to značilo kaos u cijeloj Europi”, rekao je Juratović na konferenciji za novinare.

Juratović, koji je i član vanjskopolitičkog odbora Bundestaga i njegov izvjestilac za jugoistočnu Evropu, ocijenio je kako su nemiri u Bosni i Hercegovini potaknuti prije svega socijalnim problemima i nemaju nikakav nacionalni predznak.

“Građani su željni kruha i pravde”, ocijenio je njemački parlamentarac, dodajući kako su toga svjesni i svi političari u Bosni i Hercegovini s kojima je razgovarao.

Promjene Ustava

Juratović je, ipak, konstatirao kako osim socijalnih Bosna i Hercegovina mora riješiti i probleme vezane za njen ustroj, kako bi počela funkcionirati kao demokratska država, s demokratskim sistemom.

“Bosna i Hercegovina je posljednja diktatura u Europi, jer u njoj tri konstitutivna naroda dominiraju nad ostalima”, kazao je njemački parlamentarac, aludirajući na činjenicu da su pripadnici nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini trajno diskriminirani, jer im se ne dopušta ravnopravno učešće u izbornom procesu.

Ocijenio je kako bi zato valjalo preispitati i početi kroz demokratski dijalog mijenjati Ustav donesen u Daytonu, jer on “nije zapisan u kamenu”.

Odgovarajući na upit o mogućem aktivnijem angažiranju velikih država EU-a, poput Njemačke, na rješavanju nagomilanih problema u Bosni i Hercegovini, Juratović je kazao kako je Berlin spreman pomoći, no kako je, ipak, važno da sve članice Unije zajednički djeluju kroz institucije u Briselu.

Izvor: Agencije