Tuzla: Ukinut ‘bijeli hljeb’

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona jednoglasno su usvojili odluku o ukidanju prava na naknadu plate nakon prestanka mandata, tzv. ‘bijeli hljeb’, nakon što je Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona jučer utvrdio prijedlog.

„Usvojili smo Odluku o utvrđivanju plaća i naknada funkcionera koje bira ili imenuje Skupština TK-a i naknada za vršenje funkcija poslanicima u Skupštini TK-a. Izmjenom odluke je ukinut član koji se tiče tzv. ‘bijelog hljeba’. Ostvarivanje prava iz člana 2. stav 4. prestaje danom stupanja na snagu ove odluke, što znači danas“, izjavio je predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Slađan Ilić.

Pojasnio je da će postupci za ostvarivanje prava, koji nisu završeni do dana stupanja na snagu ove odluke, biti okončani prema odredbama odluke.

Ukidanje ove privilegije bivšem premijeru Tuzlanskog kantona i ministrima bio je jedan od zahtjeva Plenuma građana i građanki ovog kantona nakon protesta održanih širom BiH.

Mirni protesti u Tuzli se nastavljaju i trajat će dok se ne ispune svi zahtjevi Plenuma građanki i građana Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Plenuma.

Revizija privatizacije

Na večerašnjem plenumu građana Sarajeva u Domu mladih Skenderija usvojena su četiri hitna zahtjeva od kojih je jedan hitno formiranje nestranačke ekspertne Vlade Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zahtjev za reviziju plata i beneficija nosioca javnih funkcija u KS i njihovo usklađivanje sa ekonomskom situacijom.

Također, građani su jednoglasno podržali zahtjev za reviziju privatizacije svih firmi u Kantonu.

„Među njima su Feroelektro, Holiday Inn, Sarabon, Zora, Ključ i sva druga preduzeća u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući i preduzeća od federalnog značaja Vranica, Hidrogradnja, GP Put i Unis Pretis“, pojašnjeno je.

Kao posljednji zahtjev je uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete, kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.

Novi statut Mostara

Na večerašnjem sastanku Plenuma građana Mostara, koji je održan u OKC-u Abrašević, utvrđeno je nekoliko zahtjeva građana, a najavljeno je i povezivanja sa plenumima u Sarajevu i Tuzli.

Jedan od usvojenih zahtjeva  je da se od MUP-a HNK traži službena izjava o stavu MUP-a prema socijalnom buntu građana, uz objašnjenja bezrazložnih hapšenja demonstranata. Također, od gradskih vlasti se zahtijeva ustupanje javnog prostora za održavanje Plenuma građana i građanki Mostara.

Građani zahtijevaju i oslobađanje svih optuženih za krivična djela vezana za proteste. Zahtijeva se i otpuštanje svih javnih namještenika koji su primljeni bez važećeg konkursa, kao i direktora svih kantonalnih agencija, te revizija diploma javnih namještenika.

Prijedlog Vlade FBiH

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka ocijenio je danas dobrodošlom vijest o tome da je Vlada Federacije BiH jučer utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog amandmana kojim se traži ukidanje zastare za krivična djela iz oblasti nezakonite privatizacije, organiziranog i privrednog kriminala.

“To je ključna stvar i odgovor na zahtjeve demonstranata, jer treba ići na ono što je ostvarljivo“, kazao je Trnka u izjavi za Fenu.

Na upit o drugom prijedlogu amandmana kojim se reducira broj krivičnih djela na koje se može primijeniti institut pomilovanja, Trnka je konstatirao da je iz procesa pomilovanja, među ostalim, neophodno isključiti teške oblike organiziranog, te privrednog kriminala i korupcije.

Kada se radi o proceduri usvajanja amandmana na Ustav FBiH, Trnka podsjeća da je za njihovo usvajanje nužno osigurati dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu i nacionalni konsenzus u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Istovremeno, mišljenja je da bi se njihovim usvajanjem stvorila ustavna osnova za donošenje posebnog zakona o nezastarijevanju određenih krivičnih djela, odnosno preciziranju za koja se krivična djela ne može dati pomilovanje.

Nova blokada Titove ulice

Nekoliko desetina demonstranata i danas je blokiralo saobraćaj ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Kako agencije prenose, na protestima je, osmog dana okupljanja, bilo blizu 30 građana koji su, nakon pregovora sa policijom, dozvolili normalno odvijanje saobraćaja.

Kako je za Al Jazeeru Balkans kazao Irfan Nefić, šef Odsjeka za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, današnje demonstracije su bile najavljene, a saobraćaj je, nakon kraće blokade, normaliziran.

„Mi smo zaduženi za osiguranje mirnih protesta, na što svaki građanin ima pravo. Danas je kratko trajala blokada ispred Predsjedništva i ona je ubrzo okončana nakon dogovora sa članovima MUP-a“, kazao je Nefić, te dodao kako je i za sutra najavljen protestni skup građana na istom mjestu.

„Ne želimo se baviti špekulacijama i govoriti ‘ako bude ovo ili ono’. Snage MUP-a će djelovati onako kako situacija na terenu bude zahtijevala.“

Izvor: Al Jazeera i agencije