Preminuo kompozitor Stjepan Mihaljinec

Stjepan Mihaljinec (na fotografiji u društvu Elvire Voće) koautor je jedne od, po mnogima, najljepše pjesme na ovim prostorima 'Zadnji fijaker' (Željko Lukuni? / Pixsell)

Hrvatski kompozitor, aranžer i dirigent Stjepan Mihaljinec, autor niza muzičkih djela zabavne, instrumentalne i ozbiljne muzike, preminuo je u 79. godini u Zagrebu.

Prema mišljenju mnogih, njegova pjesma “Zadnji fijaker” iz 1963. godine, koju je napisao zajedno s Dragom Diklićem, jedna je od najboljih pjesama 20. stoljeća na ovim prostorima, prenosi Tanjug.

Komponirao je za TV, kazalište i orkestralna djela.

Odredio standarde šoubiznisa u SFRJ

Mihaljinec je bio među onima koji su šezdesetih godina odredili standarde glazbenog šoubiznisa u bivšoj SFRJ.

Kao pijanist i dirigent gostovao je diljem Europe, u SAD-u, Kanadi, SSSR-u i Australiji, surađujući i s Josephinom Baker, Domenicom Modugnom, Sergiom Endrigom…

Bio je izuzetno prisutan i u glazbenom Beogradu. Miki Jevremović pjevao je tri njegove, također antologijske, pjesme: “Kad bih znao da je sama”, “Neka toče staro vino” i “U kamenu pjesma piše”.

Lola Novaković snimila je 1961. godine ploču na kojoj je Mihaljinčeva pjesma “Svitanje”.

Dobitnik brojnih priznanja

Mihaljinec je sa Nikolom Čuturilom Čuturom i Vidojem Božinovićem Džindžerom svirao 1987. na koncertu Arsena Dedića i Bore Ðorđevića Čorbe u beogradskom Teatru T. S tog koncerta je izdanje pod nazivom Arsen i Bora Čorba – Unplugged ‘87.

Njegove kolege ističu da je “pokazivao smisao i razumijevanje za novo i mlade”, dajući priliku mnogim ‘električarima’ da se okušaju i naprave prve korake u studijima i programima Radio Zagreba, poput Crvenih koralja.

Dobitnik je više priznanja – Vjesnikove nagrade za muziku “Josip Štolcer Slavenski” 1982, odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1995. i Nagrade grada Zagreba 2005. godine.

Izvor: Agencije