Skoplje: Veće penzije, niže cijene lijekova

Stavreski je rekao da će se tražiti načini da i početkom 2015. godine dođe do dodatnog povećanja mirovina (Al Jazeera)

Zamjenik premijera i ministar financija Makedonije Zoran Stavreski sastao se s makedonskim ministrom rada i socijalne politike Dimeom Spasovim, te predstavnicima Fonda mirovinskog osiguranja i Udruženja makedonskih umirovljenika, a na sastanku je dogovorena odluka o povišici mirovina od idućeg mjeseca mjeseca, prenosi Anadolija.

Nakon sastanka održana je zajednička konferencija za novinare, na kojoj je ministar Stavreski priopćio da će isplata mirovina za ožujak biti s povišicom od po 600 makedonskih dinara (blizu deset eura) i da će se ta povišica zadržati do kraja tekuće godine.

Tražit će mogućnost daljnjeg povećanja

On je dodao da će se tražiti načini da i početkom 2015. godine dođe do dodatnog povećanja mirovina.

Ukazavši na ekonomsku krizu u zemljama regije i cijele Europe, Stavreski ja kazao da je Vlada Makedonije pokazala odlučnost na polju poboljšanja standarda života najugroženije kategorije stanovništva.

“Smanjili smo cijene lijekova, a znamo da njih najviše koriste upravo umirovljenici. Uz to, svi oni koji primaju ispodprosječne mirovine imaju dodatne pogodnosti u zdravstvu”, kazao je Stavreski.

Makedonski ministar rada i socijalne politike Spasov je kazao da su mirovine u Makedoniji u posljednjih osam godina povećane za 62 posto, te da je pitanje umirovljenika jedno od prioritetnih makedonske vlasti.

Pomoć za nezaposlene

Direktor makedonskog PIO-a Bekir Neziri je izrazio zadovoljstvo povećanjem mirovina za sve, odnosno 291.821 umirovljenika u zemlji i dodao kako se nada da ni u budućnosti neće biti problema i kašnjenja u njihovim isplatama.

Uporedo s tim, na prijedlog Vlade, Parlament Makedonije je jučer izglasao odluku o socijalnoj pomoći za dodatnih 3.000 ljudi, koji su od 2008. godine ostali bez posla zbog procesa privatizacije ili inflacije u zemlji.

Ovom odlukom se predviđa isplata socijalne pomoći spomenutim ugroženim kategorijama u iznosu od 34 posto prosječne plaće u zemlji, što je 7.100 makedonskih dinara (blizu 120 eura).

Izvor: Agencije