Beograd i Priština ponovno o pravosuđu

Dačić smatra da je Tachi u predizborno vrijeme možda procijenio da mu ne odgovara praviti političke kompromise (AFP)

U Briselu je za danas zakazan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Delegaciju Srbije predvode premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, prenosi Fena.

Kako je ranije najavio Dačić, u Briselu će biti nastavljeni razgovori o pravosuđu.

“Mi smo izneli naše kompromisne predloge, ne znam šta mi još možemo da uradimo. Očigledno da je [premijer Kosova Hashim] Tachi u ovo predizborno vrijeme procenio da mu ne odgovara da pravi političke kompromise i pitanje je da li će uopšte biti moguće doći do kompromisa”, rekao je Dačić.

Dačić: Poštovati sporazum

Na dnevnom redu bit će i statut zajednice srpskih opština i njeno konstituiranje.

Dačić je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak istaknuo da nema konačnog rješenja bez dogovora sa Srbijom i odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

Podsjetivši na neophodnost poštovanja slova Briselskog sporazuma i mnogo većeg povjerenja, jer bez toga ne može postojati zdrav osnov za bilo kakve dogovore, Dačić je upozorio da Priština nije obavila pripremu pravnog okvira za efektivno ostvarivanje nadležnosti buduće zajednice srpskih opština predviđenih Briselskim sporazumom i ne pokazuje političku volju za realizaciju tog dijela dogovora.

“Ukazao sam na sve probleme koji postoje, bezbednost, povratak izbeglih i raseljenih lica, nemogućnost Srba da imaju svoja građanska prava”, naveo je Dačić.

Prethodna runda bez dogovora

On je dodao kako ne može doći do rekonfiguracije EULEX-a bez uvida Vijeća sigurnosti UN-a u tako nešto.

Ovo je druga runda od početka godine, a 22. od kako je dijalog počeo.

Prethodni krug razgovora, 27. januara, završen je bez dogovora o pitanju pravosuđa.

Prištinska strana insistirala je na tome da se u nadležnost Osnovnog suda u Mitrovici uz četiri srpske opštine uključe i tri većinski albanske opštine južno od Ibra, dok je delegacija Beograda iznijela da bi se time remetila zastupljenost po etničkoj strukturi.

Izvor: Agencije